1 reactie

Haast met asbestsanering

agd.media
Het signaal is helder: asbest is niet alleen schadelijk voor de gezondheid, maar ook voor de portemonnee. Dusdanig zelfs dat verzekeraars Avero Achmea en Interpolis met ingang van 1 april de dekking in aansprakelijksheidsverzekeringen hebben geschrapt.

Andere maatschappijen gingen hen acht jaar geleden al voor. Te duur, is kortgezegd de reden van het schrappen. De kosten zijn enorm gestegen en volgens hen niet meer te behappen. Als dat al geldt voor verzekeraars, geldt dan nog veel meer voor boeren en tuinders.

Avero Achmea en Interpolis nemen nieuwe meldingen nog een jaar in behandeling. Als zich daarna ziektegevallen voordoen, moet de gedupeerde bij de veroorzaker aankloppen. Als dat een boer of tuinder is, kan dit tot torenhoge uitkeringen (lees kosten) leiden.

In de land- en tuinbouw is nog veel asbest aanwezig. Alleen al op daken en schuren zitten talloze asbest golfplaten. In enkele provincies gaan projecten om het asbest te vervangen soms gepaard met subsidie op zonnecollectoren. De renovatie is een forse kostenpost voor een bedrijf, vooral ook omdat het in eerste aanleg niet direct geld oplevert.

Toch is het goed om haast te maken met de sanering. Niet alleen omwille van de volksgezondheid, maar ook omdat de aansprakelijkheidsstelling desastreuze gevolgen voor het bedrijf kan hebben.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Als de overheid de asbestsanering betaald, is het probleem opgelost. Voor de meeste boeren is het onbetaalbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.