Redactieblog

Grote boeren contra grote boeren

Jan Cees Vogelaar en Harm Holman hebben hun collega-grote boeren fijntjes in hun hemd gezet. Ik bedoel het ledenplatform bij FrieslandCampina onder leiding van Jan van Weperen.

Vogelaar deed het op zijn manier. Hij liet onder grote belangstelling van publiek en pers zijn koeien los en in de weide springen. Zonder te wijzen naar Van Weperen en gelijkdenkenden zette hij ze in de hoek van de boeren die de Maatschappelijke discussie niet begrijpen en zich er tegen verzetten. Het doet mij denken aan wijlen Wien van den Brink, die zich ook steeds verzette tegen veranderingen in het maatschappelijke denken. We zien in de intensieve veehouderij waar het toe geleid heeft. Niets dan goeds over de met verve opererende Van den Brink, maar hij zag het verkeerd.

Harm Holman doet het minder omslachtig als Vogelaar. De boer uit Steenbergen was op studiereis in Australië. Terug in Nederland veroordeelt hij scherp de wijze waarop het Platvorm de discussie voert over de duurzaamheid, die FrieslandCampina preekt. Hij spreekt van 'een Poolse landdag' en 'er zijn nog boeren die leven in het Koekkoek-tijperk'. Hij vindt het onbegrijpelijk dat sommige boeren ageren tegen hun eigen fabriek en niet weten hoe wij er in de wereld voorstaan. Van Weperen c.s. kunnen dat maar in hun zak steken.

Of registreer je om te kunnen reageren.