Redactieblog

204 x bekeken

Genoeg is genoeg

We zijn alweer een dikke week terug uit Ecuador en het is wel een beetje wennen om het Nederlandse ritme weer op te pakken. Eigenlijk heb ik daar ook geen zin in. Ik denk nog vaak aan de manier van leven van de mensen in de dorpen waar we waren.

In Montanita ontmoetten we de ’broer’ uit het gastgezin waar Ingrid verbleef tijdens haar taalschool Spaans. Hij is surfinstructeur. De kust bij Montanita staat bekend om z’n mooie golven voor het surfen en veel jongens van de plaatselijke bevolking verdienen wat bij met surflessen. De ’broer’ heeft een bordje opgehangen aan een tentje op het strand en soms loopt hij daar in de buurt.

Sjoerd en Ingrids vriend en nog twee Chilenen willen het wel eens proberen en nemen les. De jongen is een paar uur druk met ze bezig en heeft dan 60 dollar verdiend. De rest van de dag en ook de volgende dag zien we hem niet meer.

Sjoerd snapt er niets van. ”Hij moet een groter bord ophangen met dagelijks vaste tijdens waarop de lessen gegeven worden”, zegt hij. ”Dan zou hij veel meer kunnen verdienen.”
Ingrid begint te lachen: ”Denk maar niet dat hij dat doet. Daar heeft hij helemaal geen zin in. Genoeg is genoeg. En zo heeft hij ook nog tijd voor z’n vrienden en om z’n vader wat te helpen met de koeien op de berg.”

De andere ’broer’ is visser. Af en toen duikt hij met een soort harpoen de zee in en vangt hij een vis die zo groot is als hijzelf. Die vis legt hij op zijn bakfiets en daarmee rijdt hij langs de restaurants om de vis te verkopen. Dat brengt soms wel 80 dollar op. Hij gaat pas weer een vis vangen als het nodig is. Ze hebben geen last van het meer-meer-meer, groter-groter-groter en druk-druk-druk dat voor ons zo gewoon is. En ik vraag me af wie er het slimste bezig is.

We zijn weer terug. Sjoerd is meteen aan het werk gegaan. Granulaten strooien, land klaarmaken en uien zaaien. De eerste rekeningen zijn ook alweer binnen. Duizenden euro’s voor kunstmest en uienzaad. De werkelijkheid hier is anders dan in Ecuador. Toch ga ik proberen iets te leren van wat ik daar zag.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.