Redactieblog

553 x bekeken 1 reactie

Gegokt en verloren

Dat is het geval met de boeren van Flevomelk. Ze wilden altijd een beetje meer voor de melk dan wij van Friesland Foods. Dat kregen ze.

De laatste keer van Lyempf. 1,5 tot 2 cent meer bood directeur Siep van der Valk. In 2007 stroopte hij met zoetgevooisde woorden de melkmarkt af. Er was een tekort, de melkprijs hoog en iedereen, ook de deskundigen, schreef in die tijd dat de melkprijs hoog zou blijven. Ook Siep van der Valk riep dat. Sterker nog, in september 2007 stelde hij zonder blikken of blozen dat zijn fabriek bij de drie beste uitbetalers van Nederland wilde horen.

Dat klonk de Flevomelk-boeren als muziek in de oren. Constant meer beuren dan de boeren van toenmalig Friesland Foods en Campina. Dat was pas ondernemerschap. Dat ze op deze wijze gevaarlijk meeliftten op het ondernemerschap van de coöperaties kwam wellicht niet in hun op. Ze kregen twee cent meer dan collega’s, die trouw aan hun coöperatie leverden. Daar ging het hun om.
En zoals het vaak gaat met een hoogtepunt, dit duurde maar kort. Siep van der Valk kon zijn toezeggingen niet waarmaken. Knabbelde aan de melkprijs en verkocht de boel. Toen kwam het Griekse drama. Het gevolg was helemaal geen melkgeld meer.

Ook geen Siep van der Valk. Die zwijgt als het graf. Hij schijnt via via nog wel de gebouwen van Lyempf te bezitten. Boeren kunnen op een houtje bijten, Van der Valk heeft wellicht de buit binnen. Zuur voor de boeren. Voor hen wel medeleven, geen medelijden. Wie gokt, kan verliezen. De Flevomelk-boeren hebben verloren.

Eén reactie

  • melkboertje

    een miezerig mannetje die vanaf 2004 t/m 2010 zich goed verrijkt heeft daar in kampen, en na 2010 veel kon afschuiven na die griek. die net zo erg was als van de valk. toen de stund met de gebouwen , daar heeft hyproca weer op in gespeeld, nu zijn v/d Valk en Jorna weer big friends,,, dat was in het verleden ook, valk en die griek ook big friends???? brrrrrrrrr.

Of registreer je om te kunnen reageren.