Geen Britse toestanden

agd.media
Voor menig burger is het een verrassing: een koe krijgt eerst een kalf, en geeft daarna pas melk. Die melk bevat eiwitten, dierlijke vetten. Kortom: is gezond. Met een beetje geluk loopt de koe in de wei. Het promotieplaatje voor zuivel is compleet.

Over het kalf wordt vakkundig gezwegen. Vijftien jaar geleden was er nog het kistkalf en bloedarmoede, maar met de verplichting van groepshuisvesting en beperkt ruwvoer lijken de belangrijkste angels uit dit dossier. Alpuro zet zelfs webcam’s in de stallen.

Toch dreigt een smet. De lichte kalveren van melktypische rassen zijn ‘ongeschikt’ om te mesten. Kalverintegratie Van Drie zette die grens vorig jaar op 36 kilo. Wat doet de melkveehouder met lichtere kalveren? In Engeland worden deze veelal direct gedood. In Nederland gebeurt dit niet op grote schaal. Maar nota bene een biologisch veehouder zoekt de publiciteit. Op haar bedrijf met Jersey-koeien worden ‘nutteloze’ stierkalfjes afgemaakt. Dit moet de sector niet willen.

Een eenvoudige oplossing is het seksen van sperma. Zorg dat er geen stierkalfjes komen. De biologische sector kan het verbod opheffen om dit gesekst sperma te gebruiken. Het alternatief is een beperkte mestperiode, ook al kost dit geld. Het hoort bij de maatschappelijke verantwoordelijkheid om dieren niet als oud vuil aan de straat te zetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.