3199 x bekeken 7 reacties

Diervriendelijk onverdoofd ritueel slachten: een mythe

Anne Mieke Ravenshorst
Ritueel slachten is een zeer pijnlijk misverstand. Wat als waarheid wordt gebracht door de lobbyisten voor onverdoofde slachtpraktijken, is een mythe en een nachtmerrie voor de dieren, stelt Karen Soeters.

Woensdag 13 april wordt de behandeling van het initiatiefwetsvoorstel van de Partij voor de Dieren om onverdoofd ritueel slachten te verbieden voortgezet in de Tweede Kamer. De lobby om het barbaarse onverdoofd slachten van dieren te laten bestaan, draait daarom onverminderd voort. Onlangs beweerde het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom dat koeien er weinig van merken wanneer zij op de joodse manier ritueel worden geslacht, zonder zich te funderen op enig wetenschappelijk onderzoek.

De Nicolaas G. Pierson Foundation maakte een documentaire waarin gezaghebbende internationale wetenschappers aangeven hoeveel leed dieren wordt aangedaan met onverdoofd ritueel slachten. Ook de Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde wijst om die reden het onverdoofd ritueel slachten af.

De wetenschap bevestigt dat er sprake is van pijn en lijden, zoals ook blijkt uit recent literatuuronderzoek van Wageningen UR. De essentie bij zowel de joodse als de islamitische traditie is dat de hals van het dier wordt doorgesneden, waarna het dier doodbloedt. Dieren kunnen langer dan 5 minuten bij bewustzijn blijven na de halssnede.

Het feit dat het dier gefixeerd moet worden levert veel stress op. Vaak komt er bloed in de luchtpijp, waardoor het dier stikt in zijn eigen bloed. En heel belangrijk: er bevinden zich veel pijnreceptoren in de hals waardoor de halssnede zelf buitengewoon pijnlijk is. Juist het onverdoofd slachten van koeien veroorzaakt veel dierenleed, omdat deze dieren nog langer bij bewustzijn blijven na de halssnede.

Het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom en het College van Rabbijnen doen een beroep op de vrijheid van godsdienst, zoals verankerd in onze grondwet, en stellen zelfs dat een verbod op onverdoofd ritueel slachten de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens zou aantasten.
Onze grondwet regelt echter helemaal niet het recht op onverdoofd ritueel slachten. Artikel 1 van de Nederlandse grondwet luidt: ’allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld.’ Het is daarom ongrondwettig om bepaalde bevolkingsgroepen onder de Nederlandse wetgeving toe te staan onverdoofd te slachten. Het is in strijd met het gelijkheidsbeginsel dat wie een dier onverdoofd slacht daarvoor gestraft kan worden, met uitzondering van islamitische of Israëlitische slachters. Bovendien bepaalde het Europees Hof van de Rechten van de Mens in 2000 dat een verbod op onverdoofd ritueel slachten niet in strijd is met de vrijheid van godsdienst.

Het debat over religieus onverdoofd slachten dient geplaatst te worden in het kader van dierenwelzijn en wetenschap en zeker niet in het kader van godsdienstige tradities en gebruiken.

Karen Soeters is directeur van de NGPF (de Nicolaas G. Pierson Foundation, het wetenschappelijk bureau van de PvdD)

Laatste reacties

 • no-profile-image

  D. Compagner

  Hoe kan iemand van de Partij voor de Dieren, schrijven over een misverstand? Het is geen misverstand.... Hoezo niet?
  Ons lichaam, maar dat ook van een dier, verdooft direct wanneer de bloedvaten, in 1x, worden doorgesneden. Dus het dier is direct verdooft en merkt niet dat het geslacht wordt.
  Voorbeeld: iemand die zijn duim er afzaagt merkt dat niet direct. Dit komt door de natuurlijke reactie van ons lichaam...
  Dus je kunt wel stellen dat de rituele slachting diervriendelijker is dan de verdoofde slachting doormiddel van de kogel of bedwelming.
  Weet u wat er in de hersenen van een dier afspeelt bij bedwelming? Het wordt helemaal gek, begrijpelijk, een mens wordt het ook.
  Bij een kogel wordt er nogal 's gemist en is een 2e kogel nodig. Dus pijnlijden als gevolg...
  Maar er is wel een verschil tussen een halalslacht en een kosherslacht.
  En daar moet dan in de wet onderscheid in gemaakt worden.
  Te beginnen bij de koshere slachting:
  - Het mes is 2x zo breed als de hals van de rund.
  - Voor elke slachting van een dier wordt het mes opnieuw geslepen. Is het mes beschadigd of niet scherp, dan wordt er niet geslacht.
  Bij halalslachting kijkt men niet zo nauw: men hakt er op los met een mes dat niet altijd even scherp is. dus pijnlijden...

  Conclusie: laten we pleiten voor alleen koshere slachtingen!
  Die is het meest diervriendelijk!

 • no-profile-image

  Eyes on Animals

  Diervriendelijk onverdoofd ritueel slachten: zeker een mythe!

  Kalveren kunnen tot 5 minuten bij bewustzijn blijven nadat de keel is doorgesneden tijdens het rituele slachten.

  Bij kalveren worden de hersenen zowel door de halsslagaders als de vertebrale slagaders van bloed voorzien (Baldwin 1971).Terwijl de halsslagaders zijn doorgesneden tijdens het uitbloeden, zijn de vertebrale slagaders dat niet. Nadat de keel is doorgesneden is het mogelijk dat de hersenen van het kalf nog steeds van bloed worden voorzien via de vertebrale slagaders(Newhook and Blackmore 1982; Blackmore 1985, persoonlijk onderhoud). Newhook en Blackmore(1982) melden dat jonge kalveren 65 tot 85 seconden bij bewustzijn blijven nadat de keel is doorgesneden met een mogelijke behoud van gevoel tussen 123 tot 323 seconden. Bij oudere kalveren, tussen de 31 tot 42 dagen oud, duurde het verliezen van het bewustzijn 28 tot 168 seconden na het doorsnijden van de keel.(Blackmore e. A. 1983).
  Grandin, Temple. Cardiac Arrest Stunning Of Livestock And Poultry
  With 1997 Updates. Advances in Animal Welfare Science. M.W.Fox and L.D.Mickley 1985/86 (Editors) Martinus Nijhoff Publisher

 • no-profile-image

  @ Eyes on Animals,
  kunt u mij ook vertellen hoelang het duurt bij de halalslacht?
  En ook hoe lang het duurt bij de kogel? En als er gemist wordt en een tweede kogel nodig is?
  En bedwelming?

  Als u die ook op een rijtje zet, dan hebben we de juiste cijfers!

 • no-profile-image

  Nogmaals waar blijft het antwoord op de vraag?
  Die is er blijkbaar niet.
  Slachten onder bedwelming en/of de kogel, is NIET diervriendelijker!

 • no-profile-image

  gewoon een scherp mes en vakmanschap.
  een krokodil,leeuw o.i.d. doet het wat anders.
  we willen graag dicht bij de natuur staan ,maar wel op de manier die ons uitkomt.

 • no-profile-image

  het hele halal slachten en het onverdoofde slachten, het zijn gewoon moordpartijen, soms gaat het goed, maar vaak ook niet. het eerst schieten en dan snijden werkt handiger en humaner en ik verwonder mij erover dat ze na 25 jaar er eindelijk eens over beginnen om het maar te verbieden, ik weet trouwens niet in welk boek het staat wat aangeeft dat het onverdoofd moet volgens de religies. Ik hoop dat het gauw verboden word

 • no-profile-image

  Als het ritueel slachten zonder verdovingin Nederland wordt verboden, zal het ritueel geslachte vlees worden ingevoerd uit landen waar deze vorm van slacht is toegestaan of m.a.w. moet worden toegepast. Ook hier geldt zoals zovak in Den Haag "Wat ik niet zie, weet ik niet en is er dus niet"! De beleidsmakers lijken doorgaans erg veel op struitvogels.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.