Redactieblog

De molshoop

’Hé kijk, de katten hebben een mol gevangen!”, klinkt het blij in de stal. Inderdaad, naast de voerbak van de katten ligt een vette mol. ”Ik denk niet dat die door de katten gevangen is hoor”, antwoord ik aan onze middelste zoon. ”Ga maar eens in de werktuigloods kijken, daar liggen er meer”.

Al zolang ik meeloop op de boerderij komt in het voorjaar de mollenvanger op bezoek. Jaren geleden ving hij meer dan 300 mollen achter de boerderij. Nu zijn het er gelukkig wat minder geworden, hoewel dat niet aan zijn fanatisme ligt. Met zijn quad scheurt hij door het land langs de neergezette klemmen. Echt uren is hij daarmee bezig en het resultaat mag er dan ook zijn. Eigenlijk is het een soort sport.

Mijn schoonmoeder kan er ook wat van. In haar prachtig verzorgde tuin ontloopt geen blinde of ziende mol de klem. Onze jongens vinden het reuze interessant en proberen de kunst af te kijken voor later. En als onze mollenvanger binnenkomt voor een praatje gaat het zelfs over rode en gevlekte mollen. Of mijn schoonmoeder de volgende rode mol voor hem wil bewaren. Hoezo, wil hij hem opzetten dan?

Ondertussen vind ik het niet zo’n goed idee dat de katten met de mollenlijkjes aan de haal gaan. Even een ander plekje zoeken voor die mollen. Onze hond loopt mee, want zij heeft ook verstand van mollen. In het verleden ving ze er nog wel eens één, maar dat ging over toen ze een keer venijnig in haar neus werd gebeten door zo’n zwart bontje.

”Mag ik er één mee naar school nemen?”, vraagt onze middelste. Deze week hebben we het over de letter M”! ”Neem maar een mok mee”, stel ik voor. Dat lijkt me iets prettiger voor zijn juf. Wij zijn heus wel wat gewend. Vogels, complete hazen, hordes veldmuizen en zelfs een paar muskusratten hebben ons in de jaren verblijd als we ’s ochtends de deur open deden. Prachtig dat katten zo trots hun prooi presenteren. Het lijkt wel een beetje op vroeger, als de man met zijn buit terugkwam van de gevaarlijke jacht. Nee, neem dan mijn kleine mannetjes. Zij helpen mij graag met het risicoloze verplaatsen van de enorme dode molshoop uit de werktuigloods.

Of registreer je om te kunnen reageren.