355 x bekeken

DR moet aan de slag

agd.media
Staatssecretaris Henk Bleker onderschatte het weerbarstige dossier over de perceelsregistratie. Hij kreeg het opgediend van voorganger Gerda Verburg. Hij heeft de problemen nu goed in het vizier, en de juiste stappen gezet.

Dienst Regelingen (DR) moet de boeren die problemen hebben bij de perceelsregistratie voor de Gecombineerde Opgave maatwerk bieden. Circa duizend boeren wachten nog op uitspraak in de bezwaarprocedure, en weten niet wat zij moeten invullen. Nog meer ondernemers overwegen een bezwaarschrift.

De Gecombineerde Opgave moet 15 mei binnen zijn. DR heeft eerder met zware sancties gedreigd als de gegevens niet kloppen. De boeren mogen van Bleker nu hun eigen gegevens invullen, met vermelding dat de procedure nog loopt. Een juiste stap.

Ook voor de langere termijn komt de bewindsman de critici tegemoet. Oud-Gronings gedeputeerde Marc Calon gaat de dienst doorlichten en komt nog voor het zomerreces met aanbevelingen.
Dienst Regelingen is niet zo groot. Het moet lukken om deze efficiënter, daadkrachtiger en toegankelijker te maken. Calon en Bleker zullen ook oog moeten hebben voor het wantrouwen tussen dienst en boeren(organisaties). Misschien ligt daar nog wel de grootste opgave.

Of registreer je om te kunnen reageren.