434 x bekeken 3 reacties

Biogasbranche moet niet zeuren

agd.media
Je kunt de klok erop gelijkzetten, rond deze tijd van het jaar komen er vanuit de biogaswereld klaagzangen over lage rendementen.

De subsidie is te laag, de bureaucratie te ingewikkeld, de overheid te lastig. Het is de bijna traditionele aanloop naar de vaststelling van de nieuwe subsidiebedragen. Dit jaar is die discussie extra spannend, omdat in juli de nieuwe subsidieregeling SDE+ van start gaat.

De biogasbranche heeft in de regel goede argumenten voor haar sombere berichten. Het ís lastig om biogas rendabel te krijgen, er ís veel wat niet mag. En in Duitsland is de overheid veel ruimhartiger, wat de Nederlandse sector op een achterstand zet. Toch moeten de belangenbehartigers van deze volstrekt van subsidie afhankelijke bedrijfstak niet zeuren. De malaise van nu is namelijk niet te wijten aan een onwillende overheid, maar aan de snelle ontwikkeling van deze sector zelf.

Groei van het aantal vergisters, vooral in Duitsland maar ook in Nederland en België, maakt dat er een run is ontstaan op energierijke grondstoffen. Met prijsstijgingen en lagere rendementen tot gevolg. Tegelijk ziet ook de industrie steeds beter de waarde in van restproducten zoals glycerine. Veelzeggend is ook dat inmiddels 27 procent van het Duitse maisareaal bestemd is voor vergisters. Biogas is daarmee een rechtstreekse concurrent van veevoer op de grondstoffenmarkt, ook al weigert biogas-brancheorganisatie BBO dat toe te geven.

De branche had deze krapte zelf lang van te voren kunnen zien aankomen. Haar oplossing, vereenvoudiging van de toelating van reststromen, heeft een zeer gevaarlijke kant. Het is in ieders belang dat er niet getornd wordt aan de toetsing van wat er aan restproducten in de vergisters gestopt wordt. Zorgvuldigheid moet voorop staan, vergisting moet geen afvalverwerking worden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wat zou ik graag eens praten met degene die dit geschreven heeft na het aanhoren van mijn verhaal lult ie wel anders groeten van nico uit hoogwoud

 • no-profile-image

  In duitsland gaat er nu al 27% van alle mais in de vergister of je kan ook zeggen 27%van het maisareaal ligt aan het subsidie infuus.Wil dus zeggen dat er nu al te weinig bijprodukten zijn om te vergisten.Dus einde verhaal of mestvergisten alleen,niet rendabel dus.En angela merkel maar subsidie geven,die denkt alleen aan haar herverkiezing.Daarom heeft ze die oude kerncentrales voor 3 maanden gesloten.Met de produktie van ethanol en biodiesel gaat het dezelfde kant op.Nu gaat er al 40% van de amerikaanse mais naar ethanol bij MA10%bijmenging met benzine.Gisteren kondigde president obama een nog verdere uitbreiding aan Zodat er binnen niet al te lange tijd 70% van alle mais aan de subsidie infuus ligt voor ethanol produktie.Volgend jaar zijn er in amerika presidentsverkiezingen juist daarom.Van de olieinvoer uit de arabische landen wil hij af door al die oorlogen Gevolg miljoenen mensen zonder voedsel wegens te duur.

 • no-profile-image

  stomme overheid.waarom niet verplicht alle mest vergisten voordat het in de grond gaat. moeilijk moeilijk moeilijk.
  laat de grond stofprijs asjeblieft hoog,alleen dan kunnen er nieuwe productiegebieden ontwikkelt worden,word er in de landbouw wat verdient,en kan plantveredeling versnelt worden.
  dat er mensen op de wereld honger leiden is vervelend , maar dat is meestal een politieke kwestie ,want er gaan namelijk al duizenden jaren mensen dood door honger,hoe goedkoop het ook was.

Of registreer je om te kunnen reageren.