231 x bekeken 3 reacties

Zachte landing wisselgeld op top over vele miljarden euro’s

Politiek bedrijven is niet alleen een zaak van hard onderhandelen; een persoonlijke klik of gezamenlijke liefhebberij is vaak effectiever. Wordt de quotumverruiming met literatuur binnengehaald?

Met een citaat van Thomas Mann in een Kamerdebat over de eurocrisis aandacht vragen voor de positie van Nederlandse melkveehouders; dat is politiek van de bovenste plank. CDA’er Henk Jan Ormel probeerde woensdagmiddag premier Mark Rutte (VVD) ervan te overtuigen tijdens de EU-top vandaag en morgen in Brussel de problemen rondom de zuivelquotering aan de orde te stellen. “Settembrini zei met een kwinkslag: denk aan de zachte landing, heer Castorp”, hield de ene liefhebber van Mann de andere voor.

En het werkte ook nog, want Rutte antwoordde dat hij het onderwerp bij elke gelegenheid die hij krijgt zal aankaarten. Naar aanleiding van een aangenomen Kamermotie deed hij dat trouwens tijdens een bijeenkomst van regeringsleiders vorige maand ook al. Bovendien, benadrukte de premier, heeft hij persoonlijk Commissievoorzitter José Manuel Barroso op de hoogte gesteld van de problematiek.

De gedachte achter het voorstel van Ormel is de volgende. Eurocommissaris Dacian Ciolos (landbouw) is niet van plan Nederland een extra quotumverruiming toe te staan om een zachte landing in 2015 te garanderen. Dat zou indruisen tegen de afspraken gemaakt bij de zogenoemde health check in 2007 en tot wrevel bij andere lidstaten leiden. Ormel wil daarom dat Rutte het onderwerp als wisselgeld inzet volgens het principe: als we dit geven, willen we dat daarvoor terug.

Op de top wordt echter niet zozeer over wisselgeld als wel over miljarden euro’s gesproken. Centraal tijdens de besprekingen staan maatregelen om de sancties van het stabiliteitspact aan te scherpen, het concurrentievermogen te versterken en macro-economische onevenwichtigheden te corrigeren. Het doel hiervan is het vertrouwen van de financiële markten te herstellen dat door de crises in Ierland en Griekenland ernstig is geschaad. Tijdens het Kamerdebat kreeg Rutte het mandaat om over deze punten met zijn collega’s te onderhandelen.

Over een permanent Europees noodfonds werden de 27 lidstaten het al eerder eens, maar aan de vooravond van de top stak Duitsland plotseling een spaak in dat wiel. Bondskanselier Angela Merkel, die dit weekeinde bij deelstaatverkiezingen dreigt te worden afgestraft, wil haar bijdrage aan het fonds over een langere periode uitsmeren dan overeengekomen. Het daarmee samenvallende aftreden van de Portugese premier Jose Socrates maakt de onderhandelingen er niet gemakkelijker op.

Wellicht kan de daardoor ontstane situatie in het voordeel van de melkveehouderij werken. Aan de geagendeerde onderwerpen kan Nederland zich niet echt een buil vallen en een bijdrage aan het noodfonds is al toegezegd; de Kamer staat daar achter. Tegen elke lidstaat die terugkomt op eerder gemaakte afspraken kan Rutte nu zeggen: prima, maar geef ons dan die zachte landing.
Of dat echt zo zal werken, moet de komende dagen blijken. Wellicht dat de kans op succes toeneemt als Rutte op de Brusselse Toverberg een aantal Mann-liefhebbers treft. En dan kan hij tegelijkertijd het beeld bijstellen dat zijn kabinet de kunst en cultuur om zeep wil helpen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dat deze partij ook al alles uit de kast haalt om de nu redelijke melkprijs flink onderuit te halen is in en in triest. Deze partij ziet mogelijkheden om de koeien boeren, net als varkens en kippen boeren en tuinders voor een appel en een ei te laten werken. Straks is een liter melk in de supermarkt goedkoper dan een liter water. Lang leve de superheffing.

 • no-profile-image

  tinusje

  Weer zo'n onnozele reactie van een boer die denkt dat de quotering in nderland de eu melkprijs ondersteunt. Denk toch eens na en kijk naar het eu quotum wat niet vol komt. Dat zal zo blijven na 2015 of de melkprijs moet structureel omhoog en de voerkosten naar beneden. Je hoort sita keimpema nu ook niet meer met deze melkprijs ondanks de quotumverruimingen. Sieta laat liever de amerikanen het tekort opvullen.

 • no-profile-image

  Ach Tinusje toch, voor je het weet is de melkprijs al weer gekelderd als al die stallen die gebouwd zijn en nog gebouwd worden zonder quotum zouden mogen melken.

Of registreer je om te kunnen reageren.