Redactieblog

1445 x bekeken

Vier bedrijven erkend voor mestexport Duitsland

Den Haag – Vier bedrijven hebben van de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) een erkenning binnen voor het steriliseren van dierlijke mest. Dat blijkt uit een lijst met erkenningen van de VWA.

Sinds vorig jaar eist de deelstaat Noordrijn-Westfalen dat dierlijke mest met druksterilistatie is behandeld voordat het geïmporteerd mag worden. Daarvoor was het hygiëniseren van dierlijke mest, waarbij de mest verhit werd tot 70 graden Celsius, voldoende.

Bij de nieuwe eisen moet de mest minimaal twintig minuten bij 133 graden Celsius op 3 bar zijn verhit. Hiervoor worden nieuwe installaties gebouwd.

De biogasinstallaties van Porkwatt in Fleringen en Groot Zevert in Beltrum hebben al langer een erkenning voor druksterilistatie. Ook de bedrijven Kovemi in Asten en Aben in Wanroij hebben een erkenning voor het verwerken binnen.
Kovemi exporteert deze week de eerste vracht mest naar Duitsland. ”We hebben de nieuwe installatie achter de hygiënisatie-installatie gebouwd. We hebben een capaciteit van 20 kuub per uur”, vertelt een woordvoerder van het loonbedrijf uit Asten. Een aantal andere bedrijven werkt ook aan een installatie voor druksterilisatie van dierlijke mest. Deze bedrijven hebben echter nog geen officiële erkenning van de VWA.

In 2009 werd 850.000 ton varkensmest en digestaat geëxporteerd naar Duitsland. Daarmee is 6 miljoen kilo fosfaat van de Nederlandse mestmarkt genomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.