Redactieblog

272 x bekeken

Van Campen maakt verkeerde keus

Jos van Campen is een uitstekende voorzitter van Coöperatie Cosun. Hij is al twintig jaar bestuurlijk actief bij deze coöperatie.

Nog te kort, zo blijkt. In 2012 is het zijn tijd om af te treden. Dat vindt men te vroeg en daarom wordt voorgesteld om de statuten te veranderen om hem langer te laten blijven. Het draagvlak lijkt zo groot, dat de leden waarschijnlijk zullen instemmen.

Dat zouden ze niet moeten doen. Natuurlijk zijn er allemaal redenen te bedenken om hem langer te laten blijven. Hij doet het uitstekend en er zijn allerlei ontwikkelingen in het Europese Landbouwbeleid die vragen om een deskundige voorzitter van Cosun. Dus heeft men een beroep op Van Campen gedaan en die heeft ja gezegd. Gevleid natuurlijk. Als regel wil men graag dat een oude bestuurlijke knar opstapt, maar bij hem ligt dat kennelijk anders.

Toch zou hij de verleiding moeten weerstaan. Niemand is onmisbaar, ook Jos van Campen niet. Met zijn verlenging laadt hij een zware verantwoordelijkheid op zijn schouders. Dat moet hij niet willen. Hij kan volgend jaar met de vlag in top vertrekken. Het is de vraag of dat over een aantal jaren ook het geval is. Bovendien heeft iedere bestuurder zijn houdbaarheidsdatum. Om te voorkomen dat die wordt overschreden zijn er statuten. Die moeten bestuurders voor plucheplakkerij behoeden.

Daarom is het niet goed dat Van Campen blijft. Er zijn vast andere, jongere, creatieve bestuurders te vinden, die Van Campen zomaar doen vergeten. Het is te hopen dat de leden Van Campen tegen zichzelf en zijn bestuurlijke vrienden gaan beschermen.

Of registreer je om te kunnen reageren.