Redactieblog

Tsunami

De ramp in Japan doet de vraag naar schone zuivel toenemen.

Toen de Japanse tsunami over de Stille Zuidzee trok, zat ik op 1.500 meter hoogte in Mexico. Bezorgde mailtjes over mijn welbevinden kon ik dus positief beantwoorden. Toch is het een tsunami met grote gevolgen. In de eerste plaats voor al die Japanners die een muur van soms meer dan 20 meter water over zich heen kregen. Vervolgens voor iedereen die in de buurt van de plaatselijke kerncentrales was. En zo langzamerhand voor elke wereldburger.
Ik neem aan dat de bouw van nieuwe kerncentrales in Nederland opnieuw voor jaren achter de horizon verdwijnt. Het is immers weer eens duidelijk geworden dat er altijd onvoorziene risico’s bestaan. Daarmee kunnen tegenstanders van kernenergie uit de voeten.
Inmiddels zijn er ook gevolgen voor de Nederlandse melkveehouderij. Het gebied bij de beschadigde kernreactors is een melkveehouderijgebied. Zo’n 20 procent van de Japanse zuivel komt er vandaan.
Belangrijker is dat alle Japanse zuivel vanaf heden verdacht is. Niet speciaal op de wereldmarkt, ook in Japan. De importvraag schijnt al toe te nemen, en neemt vast en zeker nog verder toe. Japanners zijn ontwikkelde mensen met vaak een behoorlijk inkomen. Dergelijke mensen geven makkelijk geld uit aan gezondheid.
In krantenberichten wordt gemeld dat vooral Nieuw-Zeeland en Australië gaan profiteren, die liggen relatief dichtbij. Hoewel, ik weet uit eigen ervaring dat het van Japan naar Nieuw-Zeeland 12 uur vliegen is, net zo ver als van Schiphol naar Japan. Het doet er ook niet toe, de zuivelmarkt is een globale markt.
Dus als de Nieuw-Zeelanders meer zuivel kunnen wegzetten in Japan, ontstaat er elders ruimte voor onder meer Europese aanbieders. Daar zitten vast vragers bij die hechten aan reinheid van melk, controleerbare grondstoffen en dierenwelzijn. Die niets moeten hebben van straling, kunstmatige hormonen en meer van dat engs. Dan is het toch mooi dat Nederlandse aanbieders aan die vraag kunnen voldoen. Houden zo.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.