330 x bekeken

TrusQ en Safefeed

agd.media
Trust Feed. Dat wordt de naam van de nieuwe voerveiligheidsorganisatie waarin TrusQ en SafeFeed samengaan.

Het is een juiste en logische stap van de beide clubs, die al veel eerder had kunnen en moeten gebeuren.
In 2003 stapten zes grote voerfabrieken bij elkaar om samen als TrusQ te werken aan betere waarborgen voor de veiligheid van hun voer. Mochten de kleintjes er niet bij? Of konden ze niet voldoen aan de eisen? In ieder geval bundelde twee jaar later de rest van de mengvoerbedrijven zich in de concurrerende organisatie SafeFeed.

Door het bestaan van twee organisaties leek het er lang op dat voedselveiligheid vooral een strategisch wapen was op de vechtmarkt van het mengvoer. Daar lijkt nu een eind aan te komen.
Beide organisaties hebben ondanks hun inspanningen hun tegenslagen gekend met vervuild voer. Toch moet de conclusie zijn dat ze bijgedragen hebben aan veiliger voer. Al was het alleen al vanwege de snellere tracering van sporen van vervuiling in de voerketen.

De Duitsers, onlangs geplaagd door een ernstig dioxineschandaal, kijken met jaloezie naar de Nederlandse voersector. Terecht zegt het nieuwe Trust Feed dan ook dat toetreding van nieuwe, ook buitenlandse partijen mogelijk moet zijn. Veiligheid houdt niet op bij de grens.

Of registreer je om te kunnen reageren.