Redactieblog

289 x bekeken

Strijd om de macht in de keten

"Een botsing tussen ondernemers”, zo typeert Hanna de opstand van boeren binnen de Royal FrieslandCampina (RFC) gelederen.

De boerenondernemers voelen zich bedreigd op hun eigen bedrijf. Daar mag RFC zich niet mee bemoeien. De ondernemers van RFC redeneren echter anders. De grondstof voor zuivelproducten is melk. Daar mag je als zuivel eisen aan stellen. Dit om de beste melkprijs te realiseren.
”Het is gewoon een strijd om de macht in de keten,” stelt Hanna vast.” Door de coöperatieve organisatievorm wordt de grondstof geleverd door de eigenaren. Die willen zelf bepalen hoe de melk wordt geproduceerd. Ze vergeten daarbij dat ze de ondernemers, die ze hebben aangesteld bij Royal FrieslandCampina, hinderen de hoogste opbrengst te realiseren”
Zo is het. Boeren zijn goed op hun eigen bedrijf. De ondernemers bij RFC moeten goed zijn om een goede melkprijs uit te kunnen betalen. Als zij denken dat duurzaamheid en weidegang van koeien een sterk merk is, moeten ze die eis stellen aan de leveranciers van de grondstoffen. Ook al zijn dat de eigenaren.

”Ieder op zijn eigen terrein”, vindt Hanna. ”De boer thuis en RFC-managers in hun bedrijf. Elk z’n eigen deskundigheid. Respect voor elkaars verantwoordelijkheid.”
”En daar schort het aan bij de protesten tegen de plannen voor weidegang. Het merkwaardige is dat op de protestbijeenkomst in Heerenveen tegen RFC het niet ging over duurzaamheid en weidegang, maar over het weidegangdictaat van FrieslandCampina. Dat schoot de leden in het verkeerde keelgat.”

Ik knik: ”Eens. Het had moeten gaan over duurzaamheid en weidegang. Het werd een protestbijeenkomst buiten de vergaderorde van Royal FrieslandCampina om.”
Hanna sluit af: ”Ik hoop dat RFC de rug recht houdt. De hoogste melkprijs, dat is het doel. Als daar
weidegang bijpast, dan moet dat. Desnoods maar zonder een aantal dreinende boeren. Die hebben de mond ook weer als eerste open als de melkprijs tegenvalt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.