192 x bekeken

Reddingswerkers

agd.media
Een dag na de verkiezingen is nog veel onduidelijk over de samenstelling van de Eerste Kamer.

Het lijkt erop dat de coalitie net geen meerderheid behaalt, maar dat wordt pas bekend op 23 mei. Dat het kabinet bij verlies opstapt, is echter onwaarschijnlijk.

Duidelijk is wel dat het CDA nog niet op de weg terug is. Weliswaar is het verlies van die partij minder groot dan verwacht, toch is er sprake van een halvering. De wijze waarop de christen-democraten daarmee omgaan, zal de achterban weinig vertrouwen inboezemen.

De speech van partijleider Verhagen woensdag gaf de uitzichtloosheid van de situatie goed weer. In plaats van een inspirerend verhaal over zijn idealen benadrukte hij dat het verlies vervelend is voor al die politici die nu hun baan kwijtraken. Voor een partij die vaak wordt verweten aan het pluche te kleven, was dat geen handige opmerking.

En dan stelt Verhagen ook nog eens dat zijn partij ‘terug moet naar de inhoud’. Een pijnlijke maar juiste constatering, die overigens na de landelijke verkiezingen van 9 juni - driekwart jaar geleden! - ook al werd gedaan. Blijkbaar is die zoektocht nog niet afgerond.

Het CDA verkeert in een diep dal en wacht op reddingswerkers. Die zijn echter nergens te bekennen, dus zolang de mouwen niet worden opgestroopt, zal de partij de oppervlakte nooit bereiken.

Of registreer je om te kunnen reageren.