Redactieblog

Rampen

Het effect van de natuurramp in Japan doet zich nu ook in Nederland voelen: onze landgenoten bestellen massaal noodpakketten. Ik weet niet of deze mensen op dit moment de werkelijke gevolgen te pessimistisch inschatten of dat de gedachte dat hier ook wel eens een ramp zou kunnen gebeuren reden voor aankoop is.

Het vervelende is natuurlijk dat rampen de neiging hebben om betrekkelijk onverwacht te komen, zowel qua tijdstip als qua oorzaak: je weet nooit van te voren wanneer en hoe. In Japan was men behoorlijk voorbereid op de mogelijkheid van een aardbeving, maar toch zijn de gevolgen rampzalig.

In Nederland rekenen we enigszins op wateroverlast – we liggen tenslotte onder de zeespiegel en in 1953 hadden we nog een overstromingsramp – maar wat moeten we verder verwachten? Een brand bij een chemisch bedrijf is natuurlijk vervelend, maar het volstaat meestal om ramen en deuren dicht te houden. Een ramp kan men dat – zeker in het perspectief van Japan – niet noemen. Misschien een uitbraak van een kwaadaardige griep? Een aanslag met een atoombom? Een vliegtuig dat neerstort op een woonwijk?

Onder het motto ”rampen vallen niet te plannen, voorbereidingen wel” worden de noodpakketten aangeboden. In het pakket ”extra” zitten de volgende items: waterdichte drijvende ton 10L, desinfecterende handreinigingsgel, één doosje watervaste lucifers, multitool (11-delig zakmes), 3 warmhouddekens, een opwindbare radio/zaklamp/telefoonlader in één, EHBO-pakket (voorgeschreven door Oranje Kruis), maxi waxinelichten, SOS vlag, Esbit brandertje voor 100 minuten opwarmen, spel kaarten Denk Vooruit, en een kunststof fluitje. Ik zou niet weten of je daarmee bent voorbereid op een ramp.

Er zijn ook mensen die het optreden van staatssecretaris Bleker rampzalig vinden. Dat moeten we natuurlijk relativeren, maar aan een noodpakket heb je in elk geval ook niet veel, of het zou het stuk touw moeten zijn dat er ook nog in zit. Zelf ben ik bang voor een invasie van buitenaardse wezens. Zouden die terugschrikken door een waterdichte ton? Voor de zekerheid ga ik een pakket aanschaffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.