Redactieblog

Positieve stemming op grondmarkt houdt aan

De positieve stemming die vorige maand is ingezet, zorgt ook in maart voor beweging op de agrarische grondmarkt. Dat zegt voorzitter Harry Boertjes van de vakgroep Agrarisch en Landelijk Vastgoed van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

In maart is het traditioneel wat drukker op de grondmarkt, omdat transacties die plaatsvinden ook snel afgehandeld moeten worden. ”Nieuwe eigenaren van percelen willen de grond dit groeiseizoen nog in gebruik nemen. Ze willen daarom de grond snel op naam, zodat ze aan de slag kunnen met de voorjaarswerkzaamheden”, zegt Boertjes.

Zowel vanuit de akkerbouw als de melkveehouderij is er belangstelling om grond te kopen.  ”Door de gunstige prijsvorming van agrarische producten zijn beide spelers op de markt”, aldus de makelaar. Akkerbouwers zijn geruime tijd wat minder actief geweest op de grondmarkt, omdat de prijzen voor de producten slecht waren. Nu de prijsvorming van de belangrijkste akkerbouwproducten wat beter is, neemt de belangstelling om grond te kopen vanuit deze sector ook toe.

Vanuit de melkveehouderij was de belangstelling om grond te kopen de afgelopen periode ook wat minder, na de lage melkprijs van afgelopen jaar. Nu de melkprijs weer aantrekt kijken melkveehouders toch weer naar de aankoop van grond voor bedrijfsuitbreiding, maar de extreme kooplust van enkele jaren geleden is voorbij. Melkveehouders zijn iets terughoudender geworden.
Courante percelen worden in de huidige markt snel en voor goede prijzen verkocht. Voor de minder mooie percelen loopt het iets moeilijker. ”We zien dat de markt nu wat grilliger lijkt: de ene week is het druk en de volgende week is het weer rustiger. We hebben er niet echt een verklaring voor.

Maar gemiddeld geeft de markt een vergelijkbaar beeld met voorgaande maanden. De prijzen zijn stabiel en het aantal transacties is hoger dan in de laatste maanden van 2010.” De handel in complete bedrijven gaat gestaag door. ”We zien dat er toch wel ondernemers zijn die hun huidige bedrijf verkopen om op een andere locatie een groter bedrijf te kunnen beginnen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.