Mooie prestatie

agd.media
FrieslandCampina zet een mooi resultaat neer over 2010. Met een marge op de omzet van 3,18 procent en een garantieprijs plus prestatietoeslag die ruim 6,6 cent hoger is dan vorig jaar, scoort het bedrijf bijvoorbeeld beter dan de Scandinavische rivaal Arla. Ook zet het voor de Nederlandse zuivel een toonaangevende melkprijs neer.

Toch zullen veel leden van FrieslandCampina diep in hun hart hebben gehoopt op een nog iets hogere prestatietoeslag. De halfjaarcijfers die begin september vorig jaar werden gepresenteerd, gaven doorvertaald naar een volledig jaar, zicht op een toeslag van € 1,33. Blijkbaar heeft de marge-ontwikkeling zich sinds die halfjaarcijfers toch niet helemaal gunstig meer ontwikkeld.

Daar kunnen diverse factoren voor hebben gezorgd. Zo heeft FrieslandCampina in de tweede helft van 2010 een behoorlijk hogere melkprijs betaald aan de leden en dat drukt op de winst. Daar staat weer tegenover dat de zuivelmarkt zich toen ook langzaamaan beter heeft ontwikkeld.

Niet zonder reden zei directievoorzitter Cees ’t Hart dat, gezien de resultaten, het glas dit jaar een stuk voller is dan vorig jaar. Toen zat er slechts een garantieprijs plus toeslag in van € 26,99 per 100 kilo. Toch is het moeilijk te zeggen of FrieslandCampina het over 2010 veel beter heeft gedaan dan de markt. Daarvoor zijn meer gegevens nodig.

Of registreer je om te kunnen reageren.