Redactieblog

1682 x bekeken 7 reacties

Hoe groot is een megastal?

De brede maatschappelijke discussie over megastallen zal tot niets leiden.

Staatssecretaris Bleker heeft een brede maatschappelijke discussie aangekondigd over megastallen. Feitelijk is die via Noord-Brabant rond de provinciale verkiezingen al begonnen. Bizar is dat niemand zich in de publieke discussie afvraagt wat een megastal is. Ook al was dat wel het geval, de doorsnee stedeling heeft geen enkel beeld bij 500 nge, 12.500 varkens of 400 melkkoeien. Want dat is zo ongeveer wat de Raad voor het Landelijk Gebied in 2008 een megastal noemde. De afgelopen dagen leek het er zelfs op dat niet de maat maar de inhoud bepalend was: een varkensstal is een megastal, een kippenstal ook, een koeienstal niet.

Nu de maatschappelijke discussie zelf. Ik was er niet bij, maar het gaat ongeveer als volgt. Na wat intern getouwtrek op het ministerie wordt een bureau ingehuurd. Dat organiseert een forum via internet en iets via Hyves, waarop niet meer dan 40 mensen reageren van de 16.670.000 Nederlanders. Ook wordt een brainstormsessie gehouden, met vertegenwoordigers van clubs als Dierenbescherming, Cumela, Productschap en LTO. Mensen die elkaar toch al regelmatig treffen. In De Balie in Amsterdam komt een publieksbijeenkomst met sprekers en verder alleen stedelingen. Er komt natuurlijk een expertmeeting, waar experts niet komen opdraven omdat de uren niet worden vergoed. Zo’n bureautje heeft daarvoor namelijk nooit budget gereserveerd.

Uiteindelijk komen alle resultaten in een glossy rapport. Daarvan krijgt de vormgeving meer aandacht dan de inhoud. In die glossy zal één ding ontbreken: een verwijzing naar Hoofdstuk 2 van het rapport van de Raad voor het Landelijk gebied van 2008. Ik citeer: ‘De raad is zich ervan bewust dat definities voortdurend verschuiven. Wat 20 jaar geleden qua omvang als een megabedrijf gold, is nu een ‘gemiddeld’ gezinsbedrijf. Wat we nu als megabedrijf beschouwen, zal over tien jaar waarschijnlijk niet meer als zodanig worden gezien.’ Daarom doet het er niet toe wat een megastal is.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Renske

  Er zijn maar drie zaken van belang! Wat is goed voor het dier, voor de dierhouder en de economie. Wat milieu betreft is simpel, dieren binnen houden en alles precies sturen, kan alleen in grote stallen! Voor dier is binnen in die mooie stallen veel beter, voor de boer en economie ook! Wat buitenstaanders mooi vinden is wel leuk, maar het gaat erom wat is goed en het moet betaalbaar zijn en een inkomen uit te halen zijn!

 • no-profile-image

  Han

  @Renske, Ik begrijp uit je reactie, dat groot automatisch en inkomen genereert. Dit zou je melkveehouders in Texas eens moeten vragen hoe het tussen 2008 en 2011 ging met hun giga bedrijven (>1000 koeien). Dan zul je horen dat tijdens goede jaren het echt goed is maar in slechte jaren gaat het in een vrijeval richting bankroet. Hier komt bij dat hoe groter de grondgebonden bedrijven, hoe minder bedrijfshoofden, dus hoe minder politieke macht.

 • no-profile-image

  boerin

  @Han, u vergist zich een beetje. 20 jaar geleden had een gezinsbedrijf in Californie minstens 1000 melkkoeien. Mega begint daar met 10.000 .
  Texas-boeren vinden 1000 een gewoon gezinsbedrijf.

  Het is maar wat je gewend bent. Maar in dit dicht bevolkte land is minder ruimte en is extra large niet standaard. De mensen daar zijn er ook niet gelukkiger van geworden.

 • no-profile-image

  Wilbert

  Het lijkt er op dat activisten de naam van Annechien moeten gebruiken om een punt te plaatsen.

  Tja, wat is mega ????
  Mijn opa vond vroeger 15 koeien mega.

 • no-profile-image

  Renske

  We hadden 50 jaar geleden 20 melkkoeien.
  De buurman kwam bij ons en zoals het vroeger ging, koeien kijken op de stal. Verwonderd sprak hij de woorden, hebben jullie 20 koeien! Ik geloof dat het uurloon toen ongeveer een gulden per uur was. de meeste boeren hadden toen 6 tot 10 melkkooeien! Op een enkeling na zijn die allemaal gestopt. Ik wil niet zeggen dat groot, een garantie is voor een goed inkomen. Maar schaalgrote is meestal een groot voordeel in bijna alles. Hoe duur zal het voesel worden als het kleinschalig blijft. Zeker als er goedkoper voedsel uit verre landen hier naar toekomt. Dan verdien je hier geen droog brood meer.

 • no-profile-image

  mari v/d ven

  Helaas zal jij gelijk hebben/krijgen Dirk.
  Zo ging het ook met deze discussie in Brabant.
  De echte experts zie/hoor je niet in de media, allemaal emotioneel gezever,wat zonder professionele tegenspraak een eigen leven gaat leiden.

 • no-profile-image

  Woopie

  Ja boerin, maar we leven hier in Nederland en Nederland is daar helemaal niet geschikt voor. Het woord MEGASTAL kan ik ook niet meer horen.
  10.000 dieren, dingen zul je bedoelen?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.