Groninger emotiepolitiek

agd.media
De kogel is door de kerk in Groningen. In het grootste deel van de provincie is uitbreiding van intensieve veehouderij niet meer toegestaan.

De Staten hebben dat besloten. Alleen in delen van het noorden en oosten van de provincie mogen bedrijven uitbreiden tot 7.500 vierkante meter staloppervlak.

Hoeveel dieren dat betekent, is niet omschreven, maar reken op ruwweg 1.500 zeugen, 6.200 vleesvarkens of 150.000 slachtkuikens. Tot die omvang mogen de 78 bedrijven in het ’groene’ gebied nog groeien. Voor ruim 200 intensieve bedrijven in de zogeheten witte gebieden betekent het besluit dat ze vanaf nu op slot zitten.

Het is een zuur besluit waar van alles op aan te merken is en het gevolg van pure emotiepolitiek. Waarom een categorisch ’nee’ in plaats van voorwaarden stellen aan uitbreiding? Grootste verliezers zijn nog de akkerbouwers die de kans op een mooie neventak verliezen.

Tegenover melkveehouders stelt de provincie zich constructiever op. Bedrijven in die sector maken momenteel een schaalsprong. Juist in Groningen zitten snelle groeiers. Geen bouwstop voor hen, in tegendeel. Er komt subsidie voor de inpasbaarheid in het landschap.
Dit is meten met twee maten. Het is te hopen dat andere provincies het voorbeeld van Groningen niet volgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.