Redactieblog

165 x bekeken

Geen akkoord over gekloonde dieren

Brussel - Het Europese parlement en de Europese Raad zijn het niet eens geworden over het gebruik van voedsel van gekloonde dieren. De bestuursorganen wilden voor 1 april tot een akkoord komen, maar dat is mislukt.

Het totale proces over de toelating van nieuwe technologieën, zoals nanotechnologie en het klonen van dieren, moet opnieuw gebeuren. Deskundigen vrezen dat een nieuwe overeenkomst over de toelating van het zogeheten novel food, drie jaar gaat duren.

Het Europese Parlement en de Europese Raad zijn het wel eens over een verbod op voedsel van gekloonde dieren in de EU. Over het gebruik van nakomelingen van gekloonde dieren konden ze na een marathondebat van meer dan 10 uur niet tot overeenstemming komen.

De Europese Raad wil onder voorwaarden wel producten van nakomelingen van gekloonde dieren in de voedselproductieketen toelaten, net als de import van nakomelingen van gekloonde dieren. De Raad wil onder andere traceerbaarheid voor fokmateriaal en nakomelingen van gekloonde dieren en etikettering van vlees van gekloonde dieren.
Alle producten moeten gelabeld in de schappen komen.

John Dalli, Europese commissaris voor gezondheid en consumentenbescherming is teleurgesteld dat er geen overeenstemming is bereikt. “Uit onderzoek blijkt dat er bij het gebruik van gekloonde runderen geen enkel gevaar is voor de volksgezondheid.”

“Het is erg frustrerend dat de Raad niet naar de publieke opinie luistert en niet achter de noodzakelijke maatregelen staat om consumenten en dierenwelzijn te beschermen, zeggen de verantwoordelijke parlementsleden Gianni Pittella en Kartika Liotard. De Europese Raad beschuldigt het parlement van onwelwillendheid en zegt zelf alles te hebben gedaan om tot een akkoord te komen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.