Redactieblog

837 x bekeken

Drama

Met haar oren recht overeind volgt ze onze jonge hond. Misschien denkt ze wel dat het haar kalf is. Degene van de tweeling die nog wél even geleefd heeft. Als de hond uit zicht verdwijnt, snuffelt ze op de plek in het stro waar gister nog haar dode kalf lag. Alsof ze het maar niet kan snappen.

Vervolgens ruikt ze wat aan de bak met maïs en likt wat aan het hooi. Maar echt vreten doet ze niet. En als ze zich wil omdraaien naar de waterbak wiebelt ze alle kanten op. Dat zal straks wel weer een calcium infuus worden. Naast de antibiotica voor haar uierontsteking. En de Fytostop voor haar diarree. Het arme beest. Ze is flink van slag. Als ze niet gauw normaal gaat vreten, ziet het er niet zo best uit voor onze Harriet.

Achter me hoor ik de kalfjes donderjagen in hun hokjes. Dat stemt me weer vrolijk. Want ook bij de kalfjes was het de afgelopen weken drama. Het rota corona coli-virus, dat vorig jaar tien kalfjes het leven kostte, was terug. Niet zo ernstig dat gezonde kalveren van de een op de andere dag dood in hun hok lagen, maar wel waterdunne diarree waar we maar niet vanaf kwamen. En twee dode kalfjes na een langdurige behandeling. Maar nu hebben we de hokjes anders ingedeeld en lijkt het onder controle. De kalfjes zijn zo te horen weer fit en levendig.

Eén troost dat we niet de enige zijn met dode kalveren. Eén collega-boer is er zelfs voor gaan enten, zijn drachtige koeien. Die krijgen dan een soort superbiest. Daar zijn we ook mee begonnen. Een andere boer in de buurt heeft één van zijn kalveren naar het laboratorium gestuurd. Maar daar zijn we zelf nogal huiverig voor. En bij ons is het toch wel zeker het coli-virus.

Behalve dan bij de dode tweeling van Harriet, waarvan de eerste gewoon levend ter wereld kwam en twee uur later dood was. Een enorm kalf, waardoor we nooit hadden kunnen vermoeden dat er nóg een kalf in zat. Ook zo’n joekel. Die verkeerd lag en daardoor al dood was. Nee, leuk is anders.
Laten we hopen dat Harriet snel herstelt. En dat ze straks ook weer levendig door de stal loopt te denderen. Dan kunnen we ook dít drama achter ons laten.

Of registreer je om te kunnen reageren.