196 x bekeken

Demotiverende dienst

agd.media
Boeren die aan agrarisch natuurbeheer doen, moeten twee tot vier maanden langer wachten op hun geld. Dienst Regelingen (DR) heeft zijn zaakjes niet goed op orde en breit zo een nieuwe hoofdstuk aan een boek vol broddelwerk op het gebied van uitbetaling, met als dieptepunt de perceelsregistraties.

Het gaat bij de natuursubsidies om flinke bedragen. De gemiddelde deelnemer verwacht een bijdrage van enkele duizenden euro’s, met uitschieters naar meer dan 10.000 euro.

Het is niet zo dat deze bedrijven nu zullen omvallen of ernstig in de financiële problemen komen. Maar daar gaat het niet om. Belangrijker is het signaal dat ervan uitgaat. Er wordt veel verwacht van particulier en agrarisch natuurbeheer. Deze vorm van beheer is, zeker nu de EHS onder vuur ligt, een belangrijke pijler onder het natuurbehoud. Geschipper met vergoedingen werkt demotiverend. En dat terwijl de animo voor deelname toch al een probleem is in veel gebieden.

Er is nog iets wat het onhandige optreden van DR vervelend maakt. Zolang betrokkenen niet weten wat de overheid met hun aanvraag doet, kunnen ze nog geen compleet bemestingsplan maken. Bovendien moeten ze vanaf 1 april opgave doen voor de inkomenstoeslagen. Ze moeten dat nu doen zonder kennis over eventuele correcties op hun vorige opgave.

Het uitstel van uitbetaling van nu zal dus leiden tot nieuwe bureaucratische problemen bij de volgende ronde. Zo blijven we bezig.

Of registreer je om te kunnen reageren.