Redactieblog

Coöperatieve kronkel van Forfarmers

Forfarmers gaat een nieuwe fabriek bouwen in Oss. Midden in het werkgebied van Agrifirm. Hoe valt dit coöperatief te verdedigen?

Moeilijk, lijkt me. Eerst dit: Forfarmers is mijn coöperatie en het is een prima bedrijf. Ik ben er erg tevreden over. Ik vind ook dat ze het goed doen.

De vestiging van een grote nieuwe veevoerfabriek begrijp ik echter niet. Die kan alleen rendabel worden als klanten worden afgesnoept van vooral Agrifirm. De coöperaties schieten dus onder elkaars duiven.

"Dat is gezonde concurrentie en goed nieuws voor de veehouders", kraait onder meer de commentator in ons eigen agd.media. Als ik dat lees breekt mijn klomp. Concurrentie hoort te bestaan en bestaat tussen particuliere en coöperatieve ondernemingen. Het komt ook voor tussen coöperaties, maar mag nooit doel zijn. Dat wordt het wel met de vestiging van Forfarmers in Oss.

Dat is weinig coöperatief. De doelstelling van coöperaties is als individuen samen een beter resultaat te bereiken. Dat staat op gespannen voet met de het afsnoepen van klanten van een andere coöperatie. Het levert hogere kosten op voor die coöperatie, omdat die omzet verliest. Die zal terugslaan en klanten proberen af te pakken in het huidige werkgebied van Forfarmers.

Het resultaat zal zijn dat beide dezelfde omzet houden, maar dat veel kosten verspild worden met onder meer hogere bezorgkosten van het voer. Men rijdt immers rond in elkaars werkgebied en reken maar dat dat met de stijgende energieprijzen veel geld kost.

Daarom: een onzalig plan van Forfarmers. Beter is het gezamenlijk ten strijde te trekken tegen de particuliere veevoerfabrikanten. Dat is pas coöperatief.

Of registreer je om te kunnen reageren.