Redactieblog

335 x bekeken

Boerin zoekt rust

Het was een hectisch weekje. Nog één keer carnavallen op school en dan hebben we het weer gehad. De oudste en de jongste gaan verkleed als koe, hoe kan het ook anders, en de middelste wilde per se als tijger. Vooruit dan maar.

De kinderen vieren het inmiddels vier dagen achter elkaar en dat is meer dan wij kunnen zeggen. Wij zijn van die gematigde vierders, hoewel Montfoort echt zes dagen lang het bolwerk is van confetti en bier. Slap bier, dat dan weer wel.

Vorige week heb ik ook heel intensief de discussie rondom de bemoeizucht van de zuivelcooperatie gevolgd. Elke dag was er wel iets over te lezen. Na de column twee weken geleden heb ik ook meer reacties gekregen dan ooit. Er werd zelfs over gebeld. En de zorg van de melkveehouders gaat verder dan weidegang alleen. Waar eindigt dit? Gelukkig wordt er goed over gediscussieerd en zijn er genoeg avonden georganiseerd waar de leden bijeenkomen. Ik denk dat zelfs de ingekakte leden wakker geworden zijn.

En terwijl de carnavalswagens ons raam voorbij rijden op weg naar de optocht, komt het lekkerste koeien-aroma vrij. Er is een paar dagen geleden gegierd met de sleepslangen. Het land was eindelijk droog genoeg. Onze twee koetjes en tijgertje ruiken de mestlucht niet eens en spelen lekker in de voortuin en zwaaien naar de wagens.

Vorige week ben ik ook nog naar de presentatie van een onderzoek geweest dat een dierenarts aan de faculteit in samenwerking met CRV heeft gedaan. Dus extra vroeg de kaas in het vat en op naar Utrecht. Wij zaten met ons bedrijf toevallig in de steekproef en daarom was bij alle verse koeien bloed getapt. Binnenkort zal met de MPR op andere wijze onderzocht worden of er koeien bij zijn met slepende melkziekte, een manier die beter aangeeft welke probleemkoeien er zijn en die minder foute uitslagen geeft. Leuk onderzoek en een leuke presentatie! Een bijkomende bevinding van het onderzoek was dat koeien die in de wei lopen veel meer kans hebben op slepende melkziekte dan koeien die op stal staan. Maar daar ging het even niet over…

Ik ben blij dat we een rustiger weekje tegemoet gaan, de kazen moeten ook verzorgd worden!

Of registreer je om te kunnen reageren.