193 x bekeken

Bio-economie verdient stimulans

agd.media
De bio-economie verdient meer aandacht. Dat zegt het Rathenau-instituut, een denktank voor de overheid. Het is een belangrijk geluid, waar de landbouw blij mee mag zijn. De landbouw speelt namelijk een cruciale rol in de zogeheten biobased economy, de economie gebaseerd op biologische in plaats van fossiele grondstoffen.

Deze groene economie heeft een steuntje in de rug nodig. De hoge voedsel- en olieprijzen blazen de discussie over bio-energie nieuw leven in. Er zitten veel dilemma’s aan. Hoort voedsel wel in de benzinetank, en moeten overheden dit met kunstgrepen zoals subsidies en bijmengverplichtingen ook nog stimuleren?

Het zijn terechte vragen, die om oplossingen vragen. Maar ze doen niets af aan de noodzaak om de groene economie te ontwikkelen. Fossiele grondstoffen raken op. Het natuurlijk kapitaal van de aarde kan veel beter benut worden. Volgens berekeningen van Universiteit Utrecht kan de wereld-energiebehoefte gedekt worden met biomassa zonder het oerwoud om te hakken en zonder de voedselproductie te schaden.

Cascadering van biomassa is het toverwoord. Grondstoffen zo hoogwaardig mogelijk benutten. Eerst in medicijnen, dan in voedsel, dan in veevoer en tenslotte als brandstof. Het zijn aanvullende, geen uitsluitende vormen van gebruik. En de agrosector kan het allemaal leveren.

De bezwaren tegen bio-energie verdienen aandacht. Maar ze zijn geen reden om de doelen af te zwakken. Integendeel, er is extra inspanning nodig om de biobased economy van de grond te krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.