Redactieblog

354 x bekeken

Akkerbouw zet toon Drentse grondmarkt

De grondmarkt in Drenthe loopt goed. Dat concludeert makelaar Erwin Huiting van LTO Vastgoed uit Assen.

”Met name akkerbouwers zijn heel actief op de grondmarkt. Er wordt veel gehandeld”, zegt Huiting. Opvallend is dat veel grond onderhands wordt verkocht, zonder dat het in de openbare verkoop komt. ”Dat komt vooral omdat de buurman vaak de beste koper is. Stoppende boeren of ondernemers die een stapje terug willen doen of boeren die grond willen ruilen gaan daarom in overleg met een van de buren om de grond te verkopen. Vaak komen ze dan tot een overeenkomst. Als dit niet lukt, komt het perceel pas in de openbare verkoop”, zegt Huiting.

In Drenthe zijn akkerbouwers nu actiever op de grondmarkt dan melkveehouders. ”Akkerbouwers hebben er vertrouwen in. Ze hebben het afgelopen jaar betere resultaten geboekt dan voorgaande jaren en daardoor zijn ze weer actief om grond bij te kopen.”

Melkveehouders zijn minder actief. Zij hebben te maken gehad met een lagere melkprijs en daarnaast is erin deze sector de laatste jaren veel geïnvesteerd in gebouwen. ”Melkveehouders zijn toch wat terughoudender geworden door de lage melkprijs van afgelopen jaren. Ook zorgen ze nu eerst dat de stal weer vol is met koeien, voordat ze verder in grond gaan investeren.”

Huiting merkt dat de grondprijzen weer wat verder uiteen gaat lopen. ”In de afgelopen jaren zag je dat de waarde van courante en minder courante gronden dichter naar elkaar toe ging. Het prijsverschil zie je nu juist weer toenemen”, aldus Huiting. De grondprijs in Drenthe varieert van 20.000 tot 40.000 euro per hectare. ”In de pure grasgebieden, waar grond niet geschikt is voor andere bestemmingen zijn weinig kopers op de markt. In de Veenkolo-niën zijn de gronden voor zowel melkvee als akkerbouw geschikt en daar zijn beide sectoren actief.”

Van buiten de landbouw is er weinig invloed op de grondmarkt in Drenthe. Overheden zijn alleen rond de steden nog actief. Aankopen voor natuur liggen vrijwel stil. Het aantal inplaatsers van buiten de provincies is hierdoor ook wat minder dan voorgaande jaren. ”Met name in de Veenkoloniën zijn veel melkveehouders gevestigd. Het gebied is hierdoor behoorlijk vergroend”, zegt de makelaar.

Het aanbod van complete bedrijven is in de provincie stabiel, de vraag ernaar wat minder. Hierdoor duurt het langer voordat bedrijven verkocht zijn. LTO Vastgoed verwacht voor het komende jaar een stabiele markt voor agrarisch vastgoed.

Of registreer je om te kunnen reageren.