Redactieblog

260 x bekeken 2 reacties

Watjes

Niemand wil ze, de megastallen. Het regent burgerinitiatieven, bezwaren en beroepen. Zelfs LTO is tegenwoordig tegenstander van megastallen. Het is de vraag of – op een enkeling na – de boeren er zelf nog wel in geloven. In Noord-Brabant, waar discussies woeden over zgn. lopende zaken – waarvan de aanvraag voor een megastal nog zou moeten worden gehonoreerd – wordt door de gedupeerde afvallers nog slechts machteloos geroepen “dat stopzetten veel belastinggeld zou kosten”.

Watjes. Boeren moeten kennelijk klein blijven, dan is het nog aanvaardbaar. En dat vinden ze zelf ook. Zondagavond heb ik mij dan maar eens voor de televisie geïnstalleerd om Boer zoekt vrouw te kijken. Dat schijnt een nogal populair programma te zijn. Maar wat een treurig stelletje, onze boeren. Een beetje knoeien op een boerderijtje, en maar praten over gevoel.

Een geitenhouder zat tussen de geiten te huilen omdat hij niet kon kiezen tussen twee vrouwen. Watje. Een echte ondernemer had ze allebei gepakt, maar dat mocht zeker niet van de spelleidster in het kleuterjasje.

Een melkveehouder reisde naar het Noorden om zich door een blond Friezinnetje in een steriele doorzonwoning te laten koeioneren. Watje. Een echte ondernemer had haar
allang thuis in de bedstee gesleept, maar ook dat mocht zeker niet van de mevrouw met de grappige laarsjes.

Er was ook een boer bij met een megastal van 1.000 koeien. Die kan toch wel wat, zou je zeggen. Geen kleine jongen. Maar het bleek de grootste engerd van allemaal te zijn. Peinzend rondstappen, diepzinnig kijken, emoties ventileren. Watje.

Dat de publieke opinie zich tegen de boeren keert is al met al niet zo verwonderlijk. Als er geen megastallen mogen komen, kunnen we dat gerust op het conto schrijven van Marcel, Gijs, Annemarie, Richard en al die andere verliezers. Aangezien ik graag bij een meerderheid hoor, ben ik ook tegen megastallen en voeg ik mij weer bij de tien miljoen kijkers die zondagsavonds niet naar de NCRV kijken.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Willem die boer met 1000 koeien is inderdaad een onprettig gestoorde griezel. Toevallig was ik onlangs aan het wandelen langs de Niederrhein tussen Wesel en Xanten en raakte daar in gesprek met een Duitse boer die zomaar pardoes begon met een klaagzang over die 'Verdammte Hollaender' die de 'ganse Gegend nach Unten' aan het werken is. We hoeven daar inderdaad niet trots op te zijn.Weten die knurften van de KRO omroepredactie veel!

  • no-profile-image

    Willem Bruil, wat schrijf je eigenlijk? Je haalt alleen maar uit naar iedereen. Of grote stallen wenselijk of niet wensrlijk zijn zie ik niet in u verhaal! Als je werkelijk wat wil bedragen aan de discussie, geef dan de voor en nadelen aan. Maar de vraag is, hoe win je de wedstrijd als je naar heel Nederland luisterd? Een goede bondscoache kan het wel! Verstand van zaken daar draait het om, wat ondeskundige zeggen gaat het in het een oor er in en in het andere er uit. Aan bezigheidstherapie geen behoefte, elke minut steken in belangrijke dingen!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.