Voor de bühne

agd.media
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil een voorlopig verbod op de bouw van megastallen.

Eerst moet de ‘brede maatschappelijke discussie’ over dit onderwerp worden afgewacht. Die staat voor dit najaar op de planning. Deze houding van het parlement is betreurenswaardig, en is te zien als pure verkiezingspolitiek.

Een brede maatschappelijke discussie heeft geen enkele status in onze democratie. Op zijn best is het een slap aftreksel van een referendum, dat Nederland niet kent. Met een beetje geluk levert zo’n debat interessante discussies, maar meer ook niet. Een duidelijke uitslag, die basis kan zijn voor beleid, zal het niet opleveren.

De grens van een megastal ligt in een van de aangenomen moties bij 300 nge. Dat is ongeveer 7.500 vleesvarkens of 250 melkkoeien. Die grens is arbitrair. Het is een mooi rond getal, maar een onderbouwing ontbreekt.

De moties konden het alleen halen dankzij de steun van de PVV. Blijkbaar krijgt de gedoogpartij op dit punt van VVD en CDA de ruimte om haar gang te gaan en zich te profileren voor de provinciale verkiezingen. Voor de veesector is het daarmee een dubbel sneu verhaal. Ze is niet belangrijk genoeg voor een politieke ruzie, maar wel zo ‘hot’ dat de Tweede Kamer zich verlaagt tot symboolpolitiek.

Maar hoe ondoordacht en opportunistisch deze moties misschien ook zijn, ze vormen wél opnieuw een signaal dat megastallen door een groot deel van de samenleving en de politiek niet worden gewenst. Vroeg of laat kan dat zich vertalen in échte maatregelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.