167 x bekeken

Suikerbeleid moet soepeler

agd.media
Het is goed dat de Europese Commissie een suikertekort in de EU probeert te voorkomen. Maar de Commissie kan beter het suikerbeleid soepeler maken zodat telers en verwerkers meer kunnen inspelen op marktontwikkelingen. Het huidige beleid is te star.

Zo vlak na de bietencampagne liggen de silo’s nog vol met suiker. Maar vóór de nieuwe bietenoogst dreigt een tekort van zo’n 300.000 ton suiker. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de EU een suikertekort heeft. Om dat te voorkomen wil de Commissie de suikerproducenten de gelegenheid geven surplussuiker te verkopen als consumptiesuiker, zonder dat ze een hoge boete hoeven te betalen.

Maar dit is beleid achteraf. Alle bieten zijn al verwerkt, dus een productiestijging is niet mogelijk. Gezien de hoge wereldmarktprijs is het vergroten van de import erg duur. Dit beperkt de speelruimte om extra suiker voor de consumptie beschikbaar te krijgen in de EU.

Daarom moet Brussel het beleid aanpassen zodat telers en verwerkers meer surplussuiker, dat boven het quotum is geproduceerd, als quotumsuiker kunnen verkopen. Daar kunnen telers bij het inzaaien al rekening mee houden. Produceren ze te veel suiker, dan is het risico voor telers en verwerkers. Bij een dreigend tekort is meer mogelijk om dat te voorkomen, en profiteren telers en verwerkers.

Of registreer je om te kunnen reageren.