Redactieblog

7 reacties

Speculatie

Speculatie is goed mits er voldoende marktinformatie is. Verbieden is lastig.

Als je de landbouwbladen in Europa openslaat, gaat het vaak over het verbieden van speculatie. Niet alleen ordeningsland Frankrijk, ook de Belgische Boerenbond, de Nederlandse Akkerbouw Vakbond en wat Wageningse collega’s van mij willen speculatie in voedsel en grondstoffen verbieden.
Ik heb er mijn oude economieboeken eens op nageslagen. Daar staat in dat speculeren juist een nuttige functie heeft, en dat iedereen elke dag speculeert. Iedereen die nog even wacht met het aanvullen van de voorraad koffie in het keukenkastje, tot er een aanbieding langskomt, is aan het speculeren.
Volgens de theorieboeken is speculatie goed, omdat iemand die denkt dat er in de toekomst schaarste zal zijn, nu koopt om in de toekomst duurder te verkopen. Handelen op de termijnmarkt heet dat. Daarmee wordt schaarste in de toekomst bestreden. Product dat nu beschikbaar is, wordt apart gezet in de verwachting dat het in de toekomst meer zal opbrengen. Speculatie is dus een middel om de hoeveelheden in de markt te sturen. En handelaren dekken hiermee risico’s af.

Tot zover het goede nieuws. De handel wordt echter een beetje ziek als er allerlei lieden mee gaan doen die helemaal geen landbouwproducten hebben of willen. Ze handelen in zogeheten derivaten. Het gaat om afgeleide producten van termijncontracten. Puts en calls, oftewel speculeren op prijsverandering zonder het product daadwerkelijk te bezitten. In dat geval kunnen kleine tekorten of overschotten tot grote prijsuitslagen leiden, naar boven, maar ook naar beneden. Dat soort handel werkt dus ontwrichtend, en zou je moeten verbieden.

De vraag is alleen: hoe? Het is niet zo gemakkelijk om wetten te verzinnen die dit soort handel tegengaan.
Een tussenoplossing is dat we ervoor zorgen dat de markt goed doorzichtig is. Hoe meer informatie over schaarste nu en straks, hoe minder een speculant kan verdienen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Duidelijk verhaal dat buitenstaanders zich niet met de handel in grondstoffen moeten mengen. Oplossing is even eenvoudig en wetten verzinnen compleet overbodig. Gewoon aan afgesloten handelscontracten een levering- en afnameplicht koppelen. Partijen mogen alleen dan verhandeld worden als je ze daadwerkelijk in bezit hebt. Boeren wordt geadviseerd om zich ook in te dekken op de termijnmarkten. Zij moeten daar eveneens rekening mee houden dat het product wel geleverd moet worden.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Er doen lieden mee met zoveel geld dat ze de hele handel naar hun hand kunnen zetten. Toen een tijd terug meer dan 200000 ton cacao in een klap werd opgekocht werd de hele markt gek! Call me redneck maar de eerste gedachte die me tebinnen schoot toen dat op het nieuws kwam was vuurpeloton.

 • no-profile-image

  Johan Glas

  Het is duidelijk dat niemand ter wereld zit te wachten op extreme prijsschommelingen. Ontmoedig derivatenhandel door een levering -en afnameplicht in te stellen, want hiervoor zijn termijncontracten toch in eerste instantie bedoeld.
  Ten aanzien van een doorzichtige markt het volgende: ieder jaar doet het CBS oogstramingen, waarvoor landbouwers verplicht hun (geschatte) opbrengsten moeten opgeven. Deze gegevens zijn voor de handel zeer waardevol, want hiermee kan de inkoopstrategie worden bepaald en is leidend voor nieuwe contractprijzen. Ik pleit er voor om terughoudend te zijn met deze openheid en niet mee te werken aan oogstramingen; hierdoor staat de sector sterker tegenover zijn afnemers.

 • no-profile-image

  Woopie

  Ik houdt wel van heer Kofferman, hij mag zijn mening zeggen we leven in een vrij land.
  En U laat zich ook niet al te vriendelijk uit.
  Mag dat wel?

 • no-profile-image

  Toeschouwer

  De grootste oorzaak van de te sterk gestegen graanprijzen zijn de politieke beslissingen. Het graan export verbod van Rusland en oekraine. De Paniekaankopen van tarwe door de dictators van de Arabische- en Noord Afrikaanse landen om hun eigen hagje te redden. En vooral de te snelle uitbreiding van de te sterk gesubsidieerde ethanol productie in Amerika, van 10% naar 15% bijmenging met benzine. Dit is beslitst afgelopen december bij een toen al sterk gestegen maisprijs. Dit jaar zal 39.8% van de Amerikaanse mais wordt gebruikt voor ethanol productie (http://www.agmrc.org/renewable_energy/). Ondanks de hoge maisprijzen maken de ethanolfabrieken nu nog winst. Zodat de speculanten hun gang kunnen gaan omdat iedereen verwacht dat de graanprijzen vooral door deze politieke beslissingen verder omhoog zullen gaan. Als de graanprijzen hun top bereikt hebben en er komen betere oogstverwachtingen, ook door meer uitgezaaide oppervlakte, meer bemesting, betere gewasbescherming. Dan zijn de speculanten weer direct vertrokken en zakken de graanprijzen weer als een pudding in elkaar. Bij lage prijzen moeten de politiekers kopen om hun voorraden op peil te brengen en zo de markt ondersteunen. Er moeten ook betere oogstramingen komen. Bv Voor wintertarwe moet men geen opbrengstramingen geven in de winter maanden, in de winter groeit er geen tarwe. Ook de agressieve speculatiemethoden van de Amerikaanse bank Goldman sachs en andere banken moeten onderzocht en verboden worden.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Toeschouwer USA, dat verbod in Rusland en Oekraine kwam nadat hun oogst niet zo ruim bleek te zijn.Dus ze hebben minder om te exporteren.

 • no-profile-image

  Toeschouwer

  Beste Jeroen, als Rusland en Oekraine minder graan te exporteren hebben dan is dat zo. Maar door het exportverbod vervielen ook alle geplande buitenlandse aankopen. En moesten deze aankopers opnieuw kopen op een hierdoor sterk oplopende wereldmarkt. en wat is nu in Rusland en Oekraine de tarwe en maisprijs in en markt die nu van de wereldmarkt is afgesloten? Iedereen is beter af met minder schommelende wereldmarktprijzen. Nu al wordt 38% van de Amerikaanse mais voor Ethanol gebruikt. Als de bijmenging van ethanol in benzine van 10%, naar 15% gaat. Dan heeft men 60% van alle Amerikaanse mais nodig. En dan rijden alleen de Amerikaanse benzine personenwagens op dit mengsel. Dit wordt nooit een oplossing om de aardolie te vervangen. Dit is alleen een oplossing om tijdelijke graanoverschotten weg te werken.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.