Redactieblog

388 x bekeken 2 reacties

Schuiven met melkgeld

Mag FrieslandCampina zich bemoeien met de bedrijfsvoering van haar leden? Nee, zegt melkveehouder Gerrit Visser uit het Friese Hemrik.

Zijn argumenten overtuigen echter niet. Hij is ook partijdig, want hij houdt zijn driehonderd koeien en driehonderd stuks jongvee altijd binnen. Logisch dat hij er niet voor voelt om de koeien de wei in te sturen of minder te beuren voor de melk.

Dat is kennelijk ook het enige waar hij aan denkt. Dat FrieslandCampina bezig is een visie te ontwikkelen voor de melkveehouderijsector spreekt hem niet aan. “Hou toch eens op met dat geduvel over de weidegang”, is zijn duidelijke raad aan het bestuur van FrieslandCampina.

Verder verheerlijkt hij de koeien op stal. Ze hebben bij hem minder klauwproblemen, zijn gezonder, want ze krijgen meer vers gras omdat er niets wordt vertrapt. Ze kunnen zich de buik bol eten aan vers gras voor het voerhek. Van april tot november. Dat lukt de koeien met weidegang niet.

Tot zover een kijkje op het bedrijf van Visser. Dan de wereld om hem heen. Hij heeft een duidelijke, maar beperkte blik op het gebeuren in de maatschappij. Visser gelooft er niets van dat consumenten de koeien in de wei willen.” Ze kijken naar de prijs van het witte drankje en kopen voor de laagste prijs.” En: “FrieslandCampina heeft alleen als taak onze melk te verwerken tot lekkere producten en zo duur mogelijk verkopen. Dat moeten ze doen, niet meer.”

Visser vindt het ook fout dat voor melk van koeien in de wei meer wordt betaald. Dan krijgt de ene een toeslag, die door de andere moet worden betaald. Dit schuiven met melkgeld mag niet, volgens Visser.

Vraagje aan deze Friese boer: “Hoe zit het met de kwantumtoeslag voor grote boeren. Vindt Visser dat die ook moet worden afgeschaft? Zijn toeslag wordt nu toch ook betaald door kleinere boeren?”

Laatste reacties

  • no-profile-image

    IK ben het met vergaderboer eens weidegang kost meer en daar moet een vergoeding tegenover staan.

  • no-profile-image

    Ik ben het met het gezonde benul eens. Wie zélfs bij weidegang de knip belangrijker acht dan het dierenbelang, moet gewoon even een lang poosje in de sluiskolk duiken. Bij voorkeur monetair verzwaard!

Of registreer je om te kunnen reageren.