Redactieblog

Projectontwikkelaars gaan verkopen

De stemming op de grondmarkt in Groningen is het afgelopen jaar veranderd van negatief naar positief. Deze stemmingswijziging leidt echter nog niet tot sterk stijgende prijzen.

”Maar de lokale verschillen in grondprijs zijn heel groot. Soms is het verschil op een afstand van 100 meter al enorm”, zegt Jos Hofsteenge van LTO Vastgoed uit Drachten.

De waarde van de grond is vooral afhankelijk van de omgeving en de kwaliteit van de grond. Als er meerdere gegadigden zijn, zorgt dit voor een aanzienlijk hogere prijs.

De lokale verschillen en de stemmingsverandering op de markt zorgen nog niet voor een prijsstijging. ”De prijzen zijn stabiel. Voor de goede akkerbouwgronden in het noorden van de provincie wordt meer dan 50.000 euro per hectare betaald. Voor grasland ligt de prijs tussen de 25.000 en 40.000 euro per hectare”, aldus de makelaar. Hij merkt dat door de betere melkprijs de stemming bij de melkveehouders weer wat positiever wordt.

”In het voorjaar van 2010 werd nog weinig verdiend en als er wel wat verdiend werd, werden hiermee de gaten van het jaar ervoor gevuld. Ook de financiering liep toen wat moeizamer. De stemming is nu wat positiever. Net als in de akkerbouw, waar de stemming al langer positief is. Jonge ondernemers willen grond kopen, ook al is het duur.”

Opvallende nieuwe aanbieder op de Groningse grondmarkt lijken projectontwikkelaars. Zij overwegen de gronden die ze gekocht hebben deels weer te verkopen. Daarmee moeten ze naar verwachting wel een verlies nemen, omdat de grond met een meerwaarde is verkocht, maar nu als agrarische waarde weer verkocht wordt.

De rol van andere niet-agrarische spelers op de grondmarkt is in Groningen vrijwel nihil geworden. ”De aankopen voor natuur liggen volledig stil”, aldus Hofsteenge. Ook gemeenten zijn niet meer actief om grond te kopen.

De handel in bedrijven in Groningen verloopt moeizaam. ”We zien dat sommige bedrijven wel erg lang te koop staan. Ook mooie bedrijven zijn wat minder in trek”, ervaart de makelaar. Dit komt deels doordat het aantal ondernemers dat is uitgekocht en een nieuw bedrijf zoekt sterk afneemt.

”We horen wel ondernemers die weer overwegen om naar het Noorden te komen, omdat er in de drukkere gebieden weinig ruimte is om het bedrijf uit te breiden”, zegt de makelaar.
Bedrijven die te koop komen, worden ook met regelmaat opgekocht door een of meer andere bedrijven. Komend jaar verwacht Hofsteenge stabiele prijzen in Groningen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.