Redactieblog

Onderhoudskosten monumentenpand niet aftrekbaar

De onderhoudskosten van een monumentenpand zijn niet aftrekbaar.

Volgens de Hoge Raad is de verbouwing zo ingrijpend dat er een nieuw pand is ontstaan. Van onderhoudskosten kan dan geen sprake zijn.

Kort samengevat is de uitspraak van De Hoge Raad de volgende:

Belanghebbende (X) verbouwt zijn monumentenwoning/eigen woning in de periode 2000 – 2004 grondig. Hij brengt de verbouwingskosten gedeeltelijk in aftrek als onderhoudskosten van een monumentenwoning. Volgens de inspecteur heeft belanghebbende echter geen recht op aftrek omdat de verbouwing zo radicaal is geweest, dat in wezen nieuwbouw heeft plaatsgevonden. Volgens Rechtbank Haarlem is dat niet het geval. Belanghebbende heeft volgens de rechtbank dan ook recht op aftrek.

Hof Amsterdam (6 augustus 2009, P08/00377) beslist dat de oude opstal vrijwel volledig is gesloopt, waarna in wezen nieuwbouw heeft plaatsgevonden. Het hof overweegt hierbij onder andere dat de uitgevoerde werkzaamheden niet alleen beperkt zijn gebleven tot onderhoud en enige verbetering van de woning. Dit blijkt volgens het hof uit het feit dat de boerderij nagenoeg geheel tot op de oude fundering is afgebroken en in feite weer vanaf de grond moest worden opgebouwd. Het hof wijst er ook op dat dit tegen relatief en absoluut hoge kosten heeft plaatsgevonden. Het hof staat de aftrek niet toe en vernietigt de uitspraak van de rechtbank. De Hoge Raad bevestigd vervolgens de uitspraak van het Hof.

Of registreer je om te kunnen reageren.