Boerenblog

9 reacties

Notering? Handjeklap!

Het is overal hetzelfde: noteringen komen tot stand in een handjeklap van handelaren. Boeren hebben niks te vertellen, en de notering heeft niks te maken met de kostprijs.

Ik ben in januari in Egypte bezig geweest om te kijken hoe je de vogelgriep vanuit de keten zou kunnen controleren (bestrijden kunnen ze al niet meer: daarvoor is het virus al te wijd verspreid in de populatie). Ik vroeg me af hoe de prijsvorming daar nu verloopt. Ik wist dat in Nederland gewerkt wordt met de basiscontractprijs (BCP) die altijd zo mooi in Boerderij vermeld staat, maar ik wist niet hoe dat nu precies in elkaar steekt. Daarop stuurde ik een mailtje naar de Boerderij-redactie met de vraag me de systematiek eens uit te leggen.

Geen formule maar handjeklap

Ik verwachtte dat er een formule terug zou komen waarin energieprijs, voerprijs, kuikenprijs, de vaste kosten en hoeveelheid import/export van kuikenvlees wel terug zouden komen. Niets was minder waar. De eerste verrassing voor mij, en ik geloof ook voor de Boerderij-redactie is dat de betrokken partijen bepaald geen openheid lijken te geven hoe die basiscontractnotering tot stand komt. Dat zal er wel mee te maken hebben dat de voorloper van deze BCP, de VHVP-notering, door de Nma bestraft is wegens verboden prijsafspraken. Die prijsnotering eindigde in week 15 van 2000, en de week erop publiceerde Pluimveehouderij de BCP voor het eerst.
Maar hoe komt die ‘nieuwe’ notering nu tot stand? ‘Meer dan een handvol’ pluimveeslachterijen geeft elke woensdagmorgen zijn prijs door aan een aan de redactie en een door de sector niet bekendgemaakt accountantsbureau. Die berekent daaruit het gemiddelde en dat is dan de BCP. Die wordt ’s avonds nog even, vast met een neutje, besproken in een openbare bijeenkomst met slachterijen en handelaren in het Pluimveemuseum in Barneveld, vastgesteld en naar buiten gebracht.

Het was voor mij heel aardig om te zien dat het in Nederland dus niet veel anders gaat dan in Egypte. Geen mooi berekeningsmodel maar nog steeds een ‘modern’ handjeklappen van een stel handelaren “waar sturen we boeren nu mee naar huis?” Er is een open notering (deze denk ik) en dan ook nog de echte contractprijzen, die de mengvoerboeren aanbieden: die zullen vast wel wat meer Excel en minder sigaar en neut in de prijsbepaling gooien.

Varkens kennen dezelfde systematiek

Ik krijg uit alle blogs en signalen van varkensvrienden een beetje de indruk dat het bij de varkens niet veel anders lijkt te gaan. Zouden Tönnies en Vion elkaar ook op kritieke momenten bellen en dan van: ‘Hoi, gefeliciteerd met die dioxinetoestand. Zullen we de prijs 20 cent naar beneden doen, volop slachten en de opslag vol leggen met goedkoop vlees, dan maar weer schaarste creëren en al dat goedkope opslagvlees de markt op doen?’ Of ben ik nou cynisch?

EU is de aanjager

De EU subsidieert deze prijsmanipulaties met particuliere opslag, interventie en exportrestitutie. De boer en consument zijn hiervan de dupe en de consument in het importerende land spekkoper. Denk maar aan de EU-boterberg, die via de Sovjet Unie weer opdook in een lid van onze Euro PIGS? Ik zal geen naam noemen. Dat klinkt nu weer echt als Brusselse, gemeenschappelijke landbouwbeleid-praktijken, -logica en -besluitvorming. Wie gelooft dat vraag en aanbod in de markt tot de beste prijsvorming leidt voor alle belanghebbenden, gelooft vast ook nog steeds in sinterklaas en zwartepiet!

Foto’s: Anton van Engelen

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Anton mooi geschreven blog. Nu hopen dat er meer mensen gaan denken.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Helaas geldt meestal het ''recht van de slimste'', nou ja recht ? Rechtvaardig is het niet!!!, maar het is de praktijk!!!... Goed in de geciviliseerde wereld gaat het er iets doorzichtiger aan toe, ietsje. Als dan ook het aanbod de vraag overtreft heeft de producent niets meer te vertellen, dat is de praktijk!!!... Wij weten nu hoe de handel denkt en werkt, daarom moet elke producent proberen de weg naar de consument zo kort mogelijk te houden. Maar ook dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, waarschijnlijk ook in Egypte, waar het er nu, iets warmer aan toe gaat!!!... Mooie blog Anton, zeer interessant !!!...

 • no-profile-image

  gert

  het klopt de boeren zijn knegtjes van de slachterij ,en verdienen veel te weinig reken maar eens uit .Je loopt het risco,oke de boeren zijn een ster in verlies op papier om te buigen in winst en ploetert verder

 • no-profile-image

  Han

  Anton eenduidelijk stuk. je foto van het kantoor geeft aan de brutalen d ehalve wereld hebben en aangezien er minder brutalen zijn dan nette mensen is hun deel wel extra groot. En wij in Nederland maar klagen over de marges bij de handel, die hooguit op veredelde IKEA meubels zit in vergelijk met de Mubarak kliek.

 • no-profile-image

  boerin

  maar dat is hier toch ook met Cosun
  en FrieslandCampina, Ondanks stijgende
  voedselprijzen ziet de boer maar weinig
  terug van al die winsten die de zg.
  cooperaties maken. Steeds wordt jej
  weer teleurgesteld in die lui.

 • no-profile-image

  Willem van den Akker

  Wel snel, binnen een halve dag 5 reacties. Als het over geld gaat worden de boeren toch wakker! Groet, Willem.

 • no-profile-image

  onno

  Ik snap niet dat de redactie van Boerderij daar verbaasd over kan zijn. Dan leef je toch niet echt in deze wereld.
  In andere blogs heb ik al zo vaak gezegd dat de landbouwers een rad voor ogen gedraaid wordt. Dat de prijzen op de golfbaan bepaald worden.
  Maar ja, zolang iedereen meent dat het wel 'aardig' gaat, zal er niets veranderen. Iedereen zit liever op de trekker in plaats van zich eens extra druk te maken op een co-op vergadering. Verdeel-en -heers politiek van de grote co-op mannen/vrouwen. En als er dan personen zijn die er wel wat aan doen en dus wat groter zijn dan de gemiddelde, omdat je dan wat te vertellen hebt. Dan mag dat niet en wordt men door de eigen organisatie afgebrand als" megastal" niet diervriendelijk en andere absolute kolder.

 • no-profile-image

  bezorgde colega

  Anton Waar is Bert van Lier. Al lang niets meer van hem gehoord.

 • no-profile-image

  Anton

  Alive and kicking lively! Het is vandaag zijn verjaardag. Was gisteren even bij 'm op bezoek. Hij maakt het goed en doet baanbrekend werk om dure import vaarzen in leven te houden en mensen hier op zijn bekende wijze te leren dat het anders moet en kan. Ik geloof dat RB er nog een blog over heeft liggen.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.