Redactieblog

306 x bekeken

Melken is weer een feest

Dat blijkt uit de cijfers van de accountants van de Gibo Groep. Voor de één is het feest wat groter dan voor de ander. Vooral op grotere bedrijven kan de vlag uit.

De opbrengsten zijn ruim 1,5 cent per kilo melk hoger dan bij de bedrijven uit de staartgroep. Daar zijn nogal wat kleinere bedrijven bij. Aan de uitgavenkant liggen vooral de voerkosten lager bij de kopgroep. Resultaat: vorig jaar een fors hoger inkomen dan in 2009. Gemiddeld 51.000 euro meer. Voor de grote bedrijven nog veel hogere cijfers. Dat tikt aan. En dat alles in een tijd waarin uitkeringen en lonen de prijsstijgingen niet bij kunnen houden. We mogen echt wel eens tevreden zijn.

In 2011 lijkt het nog beter te worden. De start is wat de melkprijs betreft goed. Het kan niet anders dan dat FrieslandCampina over dit boekjaar met een hoge prestatietoeslag komt. Stevig meer dan vorig jaar. Want hun melkprijs is relatief niet erg hoog. Dat komt door de koppelingen aan andere melkprijzen. FrieslandCampina doet het vast beter, omdat hun productenpakket bij de huidige markt meer opbrengt dan dat van de bedrijven, die de melkprijs van FC bepalen. Dat komt straks in onze prestatietoeslag tot uiting.

Wat doe je als boer met deze goede prijzen en vooruitzichten? Je bedrijf klaarstomen voor de toekomst. Reserveren voor minder goede tijden, die ook weer komen. Of investeren in een nieuwe stal, zodat in 2015 volop gemolken kan worden. Het bouwen is goedkoper geworden. Alle reden op sluimerende uitbreidingsplannen wakker te laten worden. Om ook later met een lage kostprijs te goed te kunnen verdienen.

Of registreer je om te kunnen reageren.