Redactieblog

190 x bekeken

Meer aanbod leidt tot prijscorrectie bedrijven

Het aanbod van agrarische bedrijven is in 2010 bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) aanzienlijk gegroeid ten opzichte van voorgaande jaren. Het gaat dan vooral om varkens- en melkveebedrijven.

Het aanbod van dit segment is bijna verdubbeld. Het grote aanbod en de minder grote vraag leidt tot een prijscorrectie van gemiddeld ongeveer 10 procent, schatten de makelaars in.

Het extra aanbod komt vooral door de aangescherpte milieu- en dierenwelzijnseisen voor de komende jaren. Het aantal varkensbedrijven dat de makelaars van de NVM te koop hebben is het afgelopen jaar verdubbeld. ”Het kost doorgaans iets meer moeite, maar de bedrijven worden wel verkocht”, aldus Harry Boertjes, voorzitter van de vakgroep agrarisch- en landelijk vastgoed.

De gemiddelde termijn dat varkensbedrijven te koop staan, is opgelopen van 224 dagen naar gemiddeld 280 dagen. ”Het vraagt wat meer creativiteit van de makelaar. Zeker omdat de rood-voor-roodregelingen en ruimte-voor-ruimteregelingen ook moeilijker lopen”, aldus de makelaar. De meeste varkensbedrijven worden met een alternatieve bestemming verkocht. Door het toegenomen aanbod is de waarde van de agrarische bedrijven gedaald.

Het aanbod van woonboerderijen is sinds 2006 verdubbeld naar ruim 4.000 stuks. De verkooptijd voor woonboerderijen is wel afgenomen, naar 208 dagen gemiddeld. De waarde van woonboerderijen is in een jaar tijd met 1,5 procent gedaald naar 466.000 euro.

De grondmarkt is stabiel in januari. De overheid is niet meer actief op de markt om grond aan te kopen, vanwege de rem op de aanleg van natuur. In sommige gebieden verkoopt de overheid juist weer. Projectontwikkelaars en gemeenten zijn als gevolg van de economische crisis al langer niet meer actief op de grondmarkt, waardoor de transacties vrijwel alleen transacties van boer naar boer zijn.

”Je merkt dat agrariërs, met name melkveehouders en akkerbouwers, positief zijn en vertrouwen hebben in de toekomst, waardoor de stemming in de markt positief is”, aldus Boertjes. Dit leidt ertoe dat de grondprijs stabiel is. De gemiddelde prijs is 41.000 euro per hectare.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.