Redactieblog

4 reacties

Koe moet in de wei

"FrieslandCampina is met de discussie over weidegang op de verkeerde weg”, meent Hanna. “Het lijkt de regering Balkenende/Bos wel. Eerst honderd dagen het land in en dan de beslissingen uitstellen. Die kant gaat het met FrieslandCampina ook uit, met die 140 bijeenkomsten om de leden te raadplegen.”

”Zit wat in”, zeg ik. “De hoofdvraag blijft of de koeien de wei in moeten. En dan gezien vanuit het belang van de sector en niet vanuit de individuele boer. Wanneer boeren zelf baas zijn weten we waartoe het leidt. Kijk naar de varkens- en kippenhouders. Die hebben echt een probleem met hun intensieve bedrijven. Dat moet de melkveehouderij voorkomen.”

Hanna sombert: ”Als het al niet te laat is. Met het verbod van de bouw van megastallen worden varkens, kippen en koeien nu al over één kam geschoren. En dat terwijl er geen megastallen zijn in de melkveehouderij. Dat hebben we te danken aan de varkens- en kippenboeren.”
”Daarom moeten we de maatschappelijke signalen verstaan”, knik ik. ”De consument wil de koe in de wei. Hij is de baas, dus moeten ze in de wei. Alle acties van de grote boeren met de koeien op stal ten spijt.

”Zo is het”, stelt Hanna vast. ”FrieslandCampina moet in dezen niet luisteren naar de grote boeren, maar naar de roep uit markt. Die roep is duidelijk: de koe in de wei. En er is maar één manier om dit te bereiken en dat is via de melkprijs. Alle boeren met de koeien in de wei 1 cent per kilo meer voor de melk en dan zien we wel wat er gebeurt. Dan zoeken ontevreden grote boeren maar elders hun heil. Over enkele jaren – na de superheffing – is er toch melk genoeg voor FrieslandCampina.”

”Mee eens”, zeg ik. ”De koe in de wei is beter voor het imago van de sector en daarmee van groot belang voor de prijsvorming. Een bedrijf als Cono beloont de weidemelk al. Daarom geldt voor FrieslandCampina: niet lullen, maar poetsen. En de voor de weidemelk minimaal 1 cent meer betalen.”

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Zo lang je er over praat heb je een probleem. Gewoon mee ophouden dan is het probleem weg. Wil je duurzaam produceren dan moet het product betaald worden naar kostprijs. Als men dit doet heb je weinig discussie, meer betalen is het grootste probleem! De melkveehouders hebben een groot probleem. Zij willen dat de koe het goed heeft, maar de schreeuwers zeggen dat het nooit goed is, maar zij betalen niet! De koe buiten is ve achterhaalt, binnen houden in die zeer goed stallen is veel. De voeding kan men precies uitvoeren zo dat de koe gezond kan leven. Dit is het belangrijkst, bij weidegang is dit het grote probleem. Over de verliezen nog niet eens gesproken!

 • no-profile-image

  Alles goed en wel maar de consument bepaalt en die wil de koe in de wei.Punt uit.

 • no-profile-image

  Zo is het! Koe in de wei en boer op stal!

 • no-profile-image

  @Klemtoon. DE consument wil DE koe in de wei. Accoord wil DE consument daar ook voor betalen of koopt hij de goedkopere melk uit een land zonder weidegang. Hieraan gekoppeld wie is DE consument, alle Nederlanders of alleen die enkele zgn. dierenvriend die ook nog eens veganist is? Laat de boeren de borst maar nat maken, er is een wetsontwerp in de maak bij GroenLinks waarin uitloop voor alle landbouwhuisdieren verplicht gesteld wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.