227 x bekeken

Illegale arbeid achilleshiel

agd.media
Elke sector heeft zijn eigen achilleshiel als het gaat om imago. Voor de varkenshouderij is dat de castratie, rundveehouders hebben de weidegang en akkerbouwers de spuit. In de tuinbouw vervult de illegale arbeid die rol. Maandag wreef minister Kamp het er weer even lekker in. Eenvijfde van de Westlandse tuinders fraudeert, concludeert hij uit een voorlopig rapport.

Op het eerste gezicht heeft hij gelijk. Eenvijfde van driehonderd gecontroleerde bedrijven was in overtreding. Maar nadere bestudering leidt tot belangrijke nuancering. Zo was het geen aselecte steekproef. Het was een gericht onderzoek op bedrijven waar mogelijk iets mis was. Bovendien hebben veel misstanden meer te maken met onduidelijkheid over de regels dan met opzettelijke overtreding.

Met deze nuancering is het probleem niet weg. De verleiding om te schipperen met de regels blijft zolang arbeid een grote kostenpost is. Gelukkig krijgen ondernemers vanuit de sector zelf handreikingen om die kosten op legale wijze laag te houden. Denk aan het plukkeurmerk dat de Rabobank eist van champignontelers en aan de aangekondigde strengere aanpak van malafide uitzendbureaus.

Dat werkt beter dan een veeg uit de pan van een minister die even ferm uit de hoek wil komen en zo het imago op zijn zwakke plek raakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.