Redactieblog

Het verdriet van de boer (9)

’Regels, je wordt er knettergek van. Je hebt er niet voor gekozen hebt en het vraagt veel werk”, zegt Hanna met een rood hoofd, terwijl ze het zoveelste formulier invult. Ik ben blij dat zij dat doet. Regels treffen de boer extra. Je wordt boer omdat je van vee, natuur en vrijheid houdt. En juist dat laatste wordt vergald door de vele regeltjes.

Ik ben blij dat zij dat doet. Regels treffen de boer extra. Je wordt boer omdat je van vee, natuur en vrijheid houdt. En juist dat laatste wordt vergald door de vele regeltjes.

Een kleine greep uit de regelrampenkoffer. De mestwet. Precies houden aan de uitstoot, die door ambtenaren achter hun bureaus zijn bedacht. Gespeend van elk praktisch inzicht. Het mest uitrijden. Domme data, die geen rekening houden met de weersomstandigheden. Houd je je er niet aan, dan staat de politie op de stoep.

Dan diergeneesmiddelen. Het vraagt een totale boekhouding om aan te tonen dat je het goed doet. En als een koe ziek afgevoerd moet worden, loop je alle kans dat die op je bedrijf afgemaakt moet worden. Transportondernemers durven een zieke koe bijna niet te vervoeren en de veearts neemt geen enkel risico. Ze zijn bang voor de AID en spuiten liever dood. De boer betaalt wel en zorgt er voor dat het kadaver wordt afgevoerd.

Vergeet FrieslandCampina niet. Heeft dit jaar de veterinaire touwtjes aangehaald. Velen voelen het niet meer als de coöperatie, die onze problemen oplost, maar als het grote boze oog, dat over onze schouder meekijkt. Als we foutjes maken, worden we gestraft.

”En we sidderen als de AID’er, de politie, de controleur van de coöperatie en al die andere controleurs op ons erf komen. We leven in een glazen huis, een ieder denkt mee, we moeten gezonder, duurzamer en diervriendelijk produceren”, verzucht Hanna.
Ze besluit boos: ”Voor regeltjes uitvoeren hebben we niet gekozen. Ondernemers met medewerkers hebben er een aparte afdeling voor, die dat soort zaken doet. Wij niet. We moeten het zelf doen. Het verkort ons leven.”

Deze column is onderdeel van een reeks Het verdriet van de boer.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.