Redactieblog

585 x bekeken 7 reacties

Grote boeren, kleine geesten

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) organiseerde vorig jaar protest bijeenkomsten voor leden van DOC. Nu gaan grote boeren onder leiding van Jan van Weperen protesteren tegen de plannen voor de weidegang van FrieslandCampina. Wordt het mode om buiten de eigen organisatie om te protesteren tegen de eigen coöperatie?

Het lijkt er wel op. Is het ook verstandig? Nee.

We hebben dat bij DOC gezien. Die heeft alleen maar schade gehad van de acties van de NMV. Natuurlijk goed bedoeld, maar DOC had het eigen verhaal al uitgebreid op de ledenvergaderingen besproken. De protestvergaderingen van de NMV hebben alleen wat zout in de wonden gestrooid en kostten veel energie en brachten imagoschade . Er veranderde niets.

In feite doen Jan van Weperen en zijn collega grote boeren niet anders. Ze krijgen volop de gelegenheid om op de ledenbijeenkomsten van FrieslandCampina hun mening te ventileren. Dat is de Koninklijke weg. Binnen de coöperatie het gevecht voeren over de te varen koers.

Van Weperen en zijn kornuiten gedragen zich echter als verwende kinderen. Ze voelen aan dat ze als boeren, die de koeien niet meer de wei in sturen, niet hun zin krijgen. Ze sluiten de ogen voor de maatschappelijke werkelijkheid en via een zelf georganiseerde protestbijeenkomst in Heerenveen proberen ze hun gelijk te krijgen. Kleine geesten bij deze grote boeren. Ze zorgen bovendien voor zetelwinst bij de Partij voor de Dieren. Marianne Thieme zal hun dankbaar zijn.

Daarvoor vallen ze hun eigen coöperatie af en negeren ze de samen vastgestelde beslissingsstructuur van hun coöperatie. Daarmee vermorzelen het fundament: samen beslissen.
Van een boerenvakbond kun je zoiets verwachten. Van grote vooraanstaande boeren, die zich ook nog bewegen in de landbouworganisaties, niet. Voor hen past de uitspraak van de filosoof Schell: de cultuur van de zelfzucht is de cultuur van de dood.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vergaderboer doet hetgeen hij Jan van Weperen verwijt, maar dan solo via het Agd. Hoe vergaderboer het zou willen zien dat Jan van Weperen het moet doen verteld hij niet, want vergaderboer wil te graag blijven klagen over anderen hoe die het fout doen. Kom eens met iets positiefs.

 • no-profile-image

  Als de samenleving koeien in de wei wil zien zullen wij daar voor moeten zorgen. En dan heeft Jan van Weperen c.s. een probleem met z'n 500 koeien die jaarrond binnen lopen. Volgens mij is het van die club gewoon eigenbelang om daartegen in opstand te komen en een bijeenkomst te organiseren om dit ales ter discussie te stellen.

 • no-profile-image

  Een melkveehouder draagt zorg voor de koeien en FC draagt de zorg voor het verwerken en verwaarden van de melk.We leven in 2011 , niet in 1950. Nooit meer terug naar de omstandigheden in 1950. Het gemodder in de wei, een koe plat met kopziekte door vers gras. De melkkoeien geven daarom dubbel zoveel als in 1950. Goed voeren en een goede stal, durft men dit af te keuren? Diegene die luisteren naar domme praat zijn zelf dom!

 • no-profile-image

  Nou ja zeg, domme praat? Je kunt een verschrikkelijk ingewikkeld verhaal op gaan hangen. recht voor z'n raap gezegd is het volgens mij gewoon eigen belang van een stel hele grote veehouders, die met verplichte weidegang met hun grote koppels tegen een enorm probleem aanlopen. En dan willen ze met hun macht en invloed iedereen mobiliseren om de onderwerpelijke aangelegeheid ter discussie te stellen. Ja, zo groot boeren heeft soms ook nadelen van praktische aard. Moeten wij ons daarom aanpassen aan hun wensen. Dacht het niet. Vooruit, aanpassen aan de wensen van de consument en niks anders. Leuker kan het niet gemaakt worden. Vind U ook niet dat het voorbeeld van onderstaande dierenvriend niet helemaal representatief is voor de beoogde bezwaren van verplichte weidegang?

 • no-profile-image

  Weidegang mag nooit tot zalig makend verklaard worden en dat doen de opinie makers op dit moment. Ik vraag me af wat het financiele gevolg is van weidemelk. Koopt de consument de uiter aard duurdere Weidemelk of kiest hij voor de goedkopere van Weperen altijd binnen pak. De tijd zal het leren. Ik vrees echter dat het deconsument niets uit maakt waar men de melk met teovoegingen van maakt, zolang het maar niet duurder wordt mag alles. weidegang wordt dus een zgn. consumenten eis en door de boeren betaalt.

 • no-profile-image

  zeg jan van weperen en aanhang ga je toch lekker naar een andere fabriek als je het niet eens bent met het beleid i.p.v de hele boel op te kloppen voor je eigen belang.of is de melkprijs bij andere zuivelfabrieken te laag........................

 • no-profile-image

  Je kunt de klok 50 jaar terug willen draaien, maar de ontwikkelingen vooruit, gaan zo snel dat velen ze niet bij kunnen houden. Zeker als je bezig bent met verplichte weidegang.Voor de koe hoeft het niet, voor die consument die een koetje in de wei leuk vindt, betaalt de meerprijs niet. Welke boer is zo gek om het wel tedoen en er niet voor betaalt wordt. Verplicht maken van onzinnige zaken werken averechts! Men kan de tijd beter besteden aan zaken van een beetje meer niveau! En zorgen dat je redelijk betaald wordt voor de melk! Zodat je kunt blijven melken en je gezin een fatsoenlijk leven heeft!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.