Redactieblog

755 x bekeken

Geen BTW ondernemerschap voor speculatie met tulpenbollen

Beleggen is geen ondernemen. Daarom krijgt een belegger in tulpenbollen geen teruggave van € 400.000 BTW. Naast het verlies van de inleg van € 6,5 miljoen euro een extra zure appel voor de belegger.

Kort samengevat is de uitspraak van de rechtbank Leeuwarden de volgende:
In mei 2003 wordt een fonds opgericht waarvan het door de deelnemers van het fonds ingelegde vermogen wordt belegd in vorderingen die ontstaan uit termijntransacties in bollen van nieuwe tulpenrassen. In oktober 2003 besluit X (eiser) te participeren, maar omdat inschrijving op dat moment niet meer mogelijk is, wordt voor hem een eigen, op het fonds gelijkende, structuur opgezet. X belegt daarin voor ongeveer € 6,5 miljoen. Dit loopt uit op een debacle en binnen enkele weken is X zijn gehele inleg kwijt. In de loop van 2004 meldt X zich aan als ondernemer en vraagt hij ruim € 400 000 omzetbelasting op aangifte terug. In 2007 vordert de inspecteur deze omzetbelasting van X terug door middel van een naheffingsaanslag. In geschil is of dit terecht is.

Rechtbank Leeuwarden overweegt dat het drijven van een onderneming moet worden onderscheiden van het fourneren van geldbedragen om die te beleggen of daarmee te speculeren. Omdat X niet de intentie had een bedrijf te beginnen en slechts werkzaamheden heeft verricht die waren gericht op de afwikkeling van zijn belegging (dit blijkt uit een FIOD-rapport), oordeelt de rechtbank dat geen sprake was van een organisatie van kapitaal en arbeid, die erop was gericht om in een duurzaam streven door deelneming aan het maatschappelijke verkeer, maatschappelijke behoeften te bevredigen. X is dus geen ondernemer en de naheffingsaanslag is terecht opgelegd. Het beroep van X is alleen gegrond omdat de inspecteur zelf heeft geconcludeerd tot vermindering van de naheffingsaanslag.

Of registreer je om te kunnen reageren.