257 x bekeken

Cosun moet ingrijpen

agd.media
Puur bedrijfseconomisch gezien valt misschien niet zoveel op de handelwijze van cichoreiverwerker Sensus af te dingen. Het bedrijf wil zo goedkoop mogelijk inkopen. De coöperatie-dochter heeft echter ook een verantwoordelijkheid richting telers.

Sensus verlaagde in september de contracten voor teeltseizoen 2011 met 2 euro per ton. Telers betalen ook extra voor tarra en transport. De onderneming verschuilt zich achter de voorraden, ontstaan in het topjaar 2009. Die zijn nog steeds niet weggewerkt.

De teelt is door deze ingreep minder aantrekkelijk. Toch tekenden telers het contract. Niet van harte, velen hebben geen echt goed alternatief in het bouwplan.

De telers tekenden ook op een moment dat de cichorei-oogst 2010 nog niet binnen was. Zij wisten toen nog niet dat deze tegen zou vallen, en het saldo daardoor schril afstak bij andere teelten. Het voelt extra zuur als later blijkt dat Sensus in 2010 meer winst heeft gemaakt dan in 2009.

De verwerker legt de gevolgen van de moeilijke markt eenzijdig bij de telers neer. Dat is niet fraai van de Cosun-dochter. Deze lijkt echter oost-indisch doof voor kritiek, en weigert arrogant elk gesprek met de telers. Hier lijkt ingrijpen van de raad van beheer van de coöperatie op zijn plaats.

Of registreer je om te kunnen reageren.