202 x bekeken 1 reactie

Buitenwacht informeren

agd.media
Niemand die twijfelt. De veehouderij moet het gebruik van antibiotica terugdringen.

Dit geldt zeker voor antibiotica die worden gebruikt in de humane gezondheidszorg, en waarvoor het risico van resistentie-ontwikkeling dreigt.

De sector ligt al langere tijd onder vuur. Minister Gerda Verburg eiste in 2009 een halvering van het gebruik in 2011 ten opzichte van 2008. En wie kent de speciale behandeling van varkens- en kalverhouders in ziekenhuizen vanwege het MRSA-gevaar niet? Vorig jaar kwam daar de antibiotica-resistente ESBL-bacterie bij. Het RIVM riep zelfs op tot een verbod op verkoop van besmet pluimveevlees.

Ook nu weer staat het gebruik ter discussie door een publicatie over ESBL in een wetenschappelijk tijdschrift. Tegenstanders van de megastallen grijpen de risico’s met twee handen om hun argumenten kracht bij te zetten.

De sector komt in zijn verweer niet ver, terwijl er echt veel gebeurt. Enkele middelen zijn uit het register geschrapt. Het gebruik van antibiotica wordt binnenkort verplicht geregistreerd. Het kost tijd. Je kunt niet in één keer stoppen. Het lukt de belangenbehartigers niet om Roel Coutinho van het RIVM c.s. hiervan te overtuigen, met als gevolg dat dezelfde boodschap met enige regelmaat terugkeert.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Dat de belangenbehartigers Roel Coutinho en c.s.niet kunnen overtuigen komt door het feit dat er veel te veel antibiotica wordt gebruikt om mogelijke ziektes te voorkomen, waarbij het effect ook nog eens is dat de varkens door antibiotica harder groeien, dus een groeibevorderaar, welke varkens houder kun je daar dan vrijwillig van afhouden? Wat mij betreft mag de gebruiksreductie omgezet worden in gebruiksvoorwaarde van nee, tenzij

Of registreer je om te kunnen reageren.