Redactieblog

1011 x bekeken 5 reacties

Van Dekken: dierenleed in megastallen is onacceptabel

PvdA windt er geen doekjes om: megastallen moeten verboden worden. Het familiebedrijf moet volgens de PvdA centraal komen te staan in de Nederlandse veehouderij. Minder dieren in Nederland en een hoogwaardiger geproduceerd product is het credo. Een interview met Tjeerd van Dekken van de PvdA.

Waarom heeft u zoveel moeite met grootschalige veehouderij?
”Het dierenleed dat deze kwalijke vorm van veehouderij veroorzaakt is onacceptabel.”

Waar baseert u zich op?
”In die stallen is sprake van een opeenstapeling van dieren. Varkens en biggen hebben geen ruimte en bij nertsen is het net zo. Dat noemen ze dan de meest welzijnsvriendelijke manier van nertsenhouden.”

Heeft u het idee dat dieren bij gezinsbedrijven op een andere manier worden gehouden. Hier gelden toch dezelfde eisen?
”In de megastal wordt voor de bulk geproduceerd. Dat is toch anders. Het gaat ook om de controle op de wijze van houderij. Het is niet duidelijk wie en wat controleert.”

Heeft u aanwijzingen dat er overtredingen worden begaan in megastallen?
”Het hoeven niet direct overtredingen te zijn. De stalbranden zijn goede voorbeelden. Er wordt zo goedkoop mogelijk gebouwd en dan kunnen er wel eens problemen ontstaan. Bij stalbranden hebben de dieren dan geen schijn van kans.”

Welke vorm van veehouderij kiest PvdA?
”Wij zijn voor het gezinsbedrijf. Deze gezinnen zijn ook belangrijk voor de leefbaarheid van het platteland. Ik heb met boeren gesproken die worden weggeconcurreerd door megastallen. Dat is niet acceptabel. We willen een innovatievere, toegankelijkere sector.”

Wat bedoelt u met een toegankelijke sector?
”We hebben in Nederland net zoveel varkens als mensen. Maar de varkens zien we nooit. Dat moet anders. Daarom werk ik ook aan een wetsvoorstel voor uitloop.”

Op welke manier wilt u de veehouderij innovatiever en duurzamer maken?
”Het voorstel van de Commissie Van Doorn is precies waar we achter staan. Alleen nog duurzaam geproduceerd vlees in 2020. Maar dan moet het ook uitgevoerd worden. Wij vinden het sterrensysteem van Dierenbescherming heel goed. Twee sterren moet wat ons betreft de basis worden voor al het vlees. Het huidige plan moet dus uitgebreid worden naar alle diersoorten en alle bedrijven.”

Hoe kan dat gerealiseerd worden? De klant kiest toch vaak voor het goedkoopste vlees?
”Twee sterrenvlees moet ook het goedkoopst worden. Nu is het exclusief, dat moet eraf. Het moet de basis worden.”

Het vlees moet duurzamer, maar u wilt het ook goedkoper. Wie moet de investeringen daarvoor betalen?
”Dat moet uit de markt komen. Bijvoorbeeld door gewoon vlees duurder te maken, volgens het principe ’de vervuiler betaalt.’

Welke rol heeft de overheid hierbij?
”Zij moeten motiveren en stimuleren. Ook kunnen ze wellicht via subsidies voor duurzame ontwikkeling de sector op gang helpen bij de verduurzaming.”

Wat is voor u een duurzame sector?
”Een voorbeeld. Je hebt de plofkip die in zes weken wordt vetgemest. Je kan ook de kuikens langer laten groeien, gezond voer geven en buiten laten lopen. Dat is duurzaam.”

Maar dat is voor het milieu minder gunstig?
”We moeten de dieren meer ruimte geven. Dat betekent dat we minder dieren kunnen gaan houden in Nederland. We moeten af van de overproductie in Nederland.”

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  agrarier Marcel

  Ik vind het van geen respect om op zo'n manier weer agrariers tegen het daglicht te houden. Is deze meneer al eens o een aghrarisch bedrijf geweest laat hem anders maar eens een maatschappelijke stage van een week doen kan hij ook eens meemaken wat er allemaal komt kijken op een agrarisch bedrijf ipv. negatieve woorden de ether in te slingeren

 • no-profile-image

  Marcel ik begrijp de PvdA wel ze willen 2 ruggen uit één varken snijden, diervriendelijk en toch goedkoop. Ik heb nooit de boeren begrepen die stemden op deze partij. De PvdA heeft altijd al met 2 tongen gesproken, boeren moeten een beter (fiancieel) leven hebben, de markt bepaalt de prijs en dus de bankrekening. De markt is een ongrijpbaar institiuut en bepalt de prijs aan de hand van de goedkoopste leverancier. Laat dat nu net de meest diervriendelijke Nederlandse boer zijn aar de boer in een goedkoop land waar ook nog eens andere dierwelzijnseisen gelden. Ik begrijp dan ook niet de PvdA spreker voor de laagste prijs (nu al onder de bodem) nog diervriendelijker en met uitloop wil gaan produceren in Nederland Krijgen de boeren een 3de Maasvlakte aangeboden voor minimale hectare prijzen?

 • no-profile-image

  karel 2

  het wordt eens tijd dat mensen uit de pratijk eens in de eerste en tweede kamer eens vertellen hoe het zit. wat betrefd voedselveiligd en milieu. en niet de grootwinkelbedrijven die vinden scharrel alleen maar leuk voorbeeld baterij ei boer krijgt 5cent 50%opslag is 7,5 cent grootwinkelbedrijf 2,5 cent winst
  scharrel ei boer krijgt 8 cent 50%opslag is 12,0cent grootwinkelbedrijf 4,0cent winst verder is al onder zocht en bewezen dat buiten scharrel meer milieu en voedsel veiligheid belastend is als de dieren binnenhouden

 • no-profile-image

  beste Tjeerd, hoeveel uren werk jij in een week, hoeveel vakantie dagen heb jij, hoeveel weekenden werk jij???????
  en dat pleit voor het gezinsbedrijf
  dat betekent 7 dagen per week met hooguit een weekje vakantie
  denk eens na man, voor dat je dat wetsontwerp indiend
  dramatisch dat die mensen het beleid willen maken zonder ook maar een greintje verstand van zaken

 • no-profile-image

  Ja duidelijk praat van iemand die nog nooit een eigen toko heeft gehad en zich ook helemaal niet voor kan stellen hoe dat werkt.Allemaal praat van een ambtnaar die als hij een fout maakt gewoon beloont word. BAH.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.