1 reactie

Snel actieplan nodig voor nieuwe ziekte

agd.media
Nederland heeft er dan toch een nieuwe virusziekte bij. Gezondheidsproblemen bij koeien die afgelopen nazomer op verschillende plekken in Nederland voorkwamen, worden alsnog toegeschreven aan het Schmallenberg-virus. De vectorziekte, overgebracht door stekende insecten, werd eerder vastgesteld in Duitsland.

Het heeft lang geduurd voor de juiste diagnose daar was. Pas deze week stuurde de Gezondheidsdienst voor Dieren een brief naar de dierenartsen dat het virus geconstateerd is.

Al in september waren er problemen op tachtig melkveebedrijven. Steeds werd ervan uitgegaan dat de gezondheidsproblemen in Nederland een andere oorzaak hadden dan die in Duitsland, ondanks sterke Duitse vermoedens dat het om dezelfde ziekte ging.

Het Schmallenberg-virus is de tweede nieuwe vectorziekte, na de komst van blauwtong naar Nederland in 2008. En het zal niet de laatste zijn, verwachten veterinaire deskundigen. Andere zullen volgen, zoals het rift valley-virus, de Afrikaanse paardenpest en het westnile-virus.

Klimaatverandering kan een factor zijn bij het oprukken van de ziektes vanuit de tropen. Het intensieve internationale verkeer van mensen, dieren, planten en goederen is waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak. En de insecten doen de rest.

Een eenmaal geïntroduceerde ziekte is niet meer te stoppen of uit te roeien. Voor het vanwege exportbelangen kwetsbare Nederland zijn twee dingen van belang. Ten eerste zo lang mogelijk met hygiënemaatregelen nieuwe ziektes buiten houden. Dat betekent controle op binnenkomend dier- en plantmateriaal. En daarna: vaccineren. Ook voor het nieuwe Schmallenberg-virus moeten de opties snel op tafel komen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Willem Nellen

    Ik hoop dat deze keer de "geleerde heren" hun koppen er bij houden en niet naar het meest rigoureuze middel van "ruiming" grijpen!!!
    Dit is wel zo'n belachelijke manier van het omgaan met een virus dat je vaak niet snapt hoe ze er bij komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.