331 x bekeken

Selectief gehoor

agd.media
Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer stemde vandaag voor een motie van VVD-kamerlid Charlie Aptroot om de product- en bedrijfsschappen op te heffen.

Met steun van VVD, PVV, SP, D66 en Groenlinks werd de motie met negentig stemmen voor aangenomen. Minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil nog niet zeggen of hij de aangenomen motie gaat uitvoeren. Hij wil er eerste eens goed over nadenken, en wijst daarbij op de belangrijke rol die de Productschappen hebben, met name in de agrarische sector. Kamp zegt dat de sector mede zo sterk is door de productschappen.

De Tweede Kamer wil echter af van de schappen. De wettelijke taken moeten worden ondergebracht bij het ministerie en in de aangepaste motie vraagt de Kamer ook een oplossing te vinden voor de publieke taken op het gebied van diergezondheid, volksgezondheid, plantgezondheid, dierenwelzijn en voedselveiligheid.

De roep vanuit de agribusiness voor behoud van de productschappen is groot. In een brandbrief riepen vandaag vrijwel alle belangrijke ondernemingen in de agribusiness op tot behoud van de schappen. Ook een aantal tuinders benadrukten vorige week in de Tweede Kamer de belangrijke rol die het Productschap Tuinbouw speelde tijdens de Ehec-crisis.

Dat er veel is misgegaan bij de productschappen, staat vast. Exorbitant hoge salarissen van bestuurders, zeer hoge verplichte heffingen voor ondernemers en een ondoorzichtig bestuursklimaat valt zeker op de schappen aan te merken. Zoals bij veel dingen zijn de tegenstanders altijd feller dan de voorstanders. Dat is ook nu het geval. De NVAF was altijd trouw in de Tweede Kamer aanwezig en heeft een uitgebreide campagne gevoerd tegen de schappen. En met succes.

Vraag is of de volksvertegenwoordiging zich goed heeft laten informeren. Want geluiden vanuit de agribusiness, een belangrijke speler in de Nederlandse economie, lijken nu niet gehoord.

Of registreer je om te kunnen reageren.