1 reactie

Paradepaard boert achteruit

agd.media
De inkomens van agrariërs gaan in enkele belangrijke sectoren flink omlaag, blijkt uit de jaarlijkse ramingen van het LEI. Belangrijkste oorzaken: forse stijging van kosten, met gemiddeld 7 procent, en prijsdalingen voor onder meer groente.

In de glastuinbouw begint de situatie alarmerend te worden. 2011 wordt eenzelfde dieptepunt als 2009. Ruim eenderde van de bedrijven heeft acute liquiditeitsproblemen. Slechts een kwart heeft een positieve kasstroom. Dat zijn de gemiddeld kleine bedrijven. De grotere hebben het moeilijker. De laatste jaren lieten een schaalvergroting zien. Sinds 2000 is het aantal bedrijven gehalveerd tot 3.500, bij gelijkblijvend areaal. Die gegroeide bedrijven blijken nu kwetsbaar.

In een gezonde sector zou jaarlijks 500 hectare glas vernieuwd moeten worden. Nu gebeurt dat bij hooguit 100 hectare. Dat is zorgwekkend. Zo boert de sector achteruit, constateert de Rabobank.
Het wordt tijd dat er echt iets gebeurt in deze sector, die nog altijd te boek staat als het paradepaardje van Nederland agroland. Verbetering van de afzetstructuur moet daarbij voorop staan.

Dat de sector veerkracht heeft, is in het verleden bewezen, toen de Duitsers onze ‘Wasserbomben’ niet meer hoefden. Product- en marktinnovatie was toen het antwoord. Het wordt tijd dat kunstje te herhalen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Zou het Wasserbomben effect nu ook spelen? Ik geloof het niet, ik denk eerder dat onze voedselproductie een te dure hobby is geworden met open grenzen. Daar komt bij dat we over de hele wereld kassen bouwen en niet alleen voor lokaal gebruik maar ook om de open markt te bedienen. Nederland blijkt een te duur land te worden met al zijn geld verslindende hobbies. Wie heeft dezehobbies betaald? Zoete lieve Gerritje zeker niet, nee de producenten van de primaire producten.

Of registreer je om te kunnen reageren.