4 reacties

PAS nog lang niet af

agd.media
Voor eind dit jaar moest er nieuw stikstofbeleid liggen dat een einde maakt aan de onzekerheid voor veehouders rondom natuurgebieden.

Staatssecretaris Bleker heeft zich kwetsbaar opgesteld door zich vast te leggen op deze deadline. En jawel, er ligt een stuk, nog vóór het jaar om is. Belofte ingelost? Niet helemaal.

De werkelijkheid is weerbarstig. Bleker heeft zijn best gedaan, maar klaar is het nog niet. De beoogde eenvoudige regels die bovendien 100 procent rechter-proof zouden zijn, laten nog op zich wachten.

In de brief die de staatssecretaris aan de Kamer heeft gestuurd over de PAS (Programmatische Aanpak Stikstof), is sprake van een ’akkoord’ met LTO. Die organisatie prijst de vooruitgang, maar ontkent stellig dat er een akkoord ligt.

Melkveehouders moeten aan de bak, dat is wel duidelijk. Ze moeten investeren in vermindering van de stikstofuitstoot zodat nieuwe ontwikkelingsruimte ontstaat voor bedrijven. Maar hoe precies? Wat worden de emissieplafonds per dierplaats? Hoe moeten veehouders anders voeren? Welke nieuwe eisen komen er voor mest uitrijden? En bovenal: wat zegt de rechter ervan? Allemaal open einden die nog om uitwerking vragen. Het is de vraag of de nieuwe deadline van 1 april volgend jaar wél gehaald wordt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ik wil niet lullig doen, maar wil de mens niet meer produceren dan de Natuur toelaat? We denken dat het eenvoudig is om de productie op te voeren zonder de natuur geweld aan te doen. ik twijfel steeds meer er zijn te veel culturen voor ons bezweken aan het afboeren van hun grond m.a.w. zij hebben allemaal hun omgeving uitgezogen. De stiufzanden zijn hier een bekend voorbeeld van, de Russen hebben decennia of langer hun grond en hun omgeving verwaarloost de gevolgen zijn na 20 jaar zware investeringen nog duidelijk nauwelijks genoeg eten voor de natie. De natuur kent zijn grenzen en de uitdaging zou moeten zijn die te herkennen en te erkennen.
  Het steeds weer nieuwe regeltjes en wetten maken helpt niet het voedsel probleem (zo dat er is) op te lossen. Weer één van de overbekende >schijn veiligheden< waar onze wetgeving mee vergeven is.

 • no-profile-image

  Ik begrijp niet hoe je aan woorden komt zoals afboeren. Miljoenen jaren geleden was de aarde een grote wildernis, wat de olie velden van nu opleverde. Zonder dat daaraan een mens te pas kwam veranderde dat in woestijnen. Dat noemen we natuurverschijnselen. Ook zien we tegenwoordig land veranderen, omdat we het laten verschralen.

 • no-profile-image

  En dat afboeren van nu komt door de foute mestwet.

 • no-profile-image

  Vraag maar eens aan de charlatans van de CDM of ze vroeger wel eens hebben opgelet bij de scheikundeles. En waarom men onlangs opeens met een professor van na de WOII op de proppen kwam, die de scheikundige processen in de landbouw wetenschappelijk benaderde. Toen werd er in Wageningen nog wel wetenschap bedreven.

Of registreer je om te kunnen reageren.